Wat bracht ons de afgelopen week?

We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.

Omdat we ook deze week weer zeer veel cijfer publicaties zien, proberen we er weer wat meer voor je mee te nemen in dit overzicht. De ene keer doen we dat wat uitgebreider dan de andere.

ABB

In het eerste kwartaal groeide de orderportefeuille op vergelijkbare basis aan met 28 procent naar 9,4 miljard dollar. De omzet steeg met 7 procent naar 7 miljard dollar. Ondanks de stijging van de operationele marge met 30 basispunten naar 14,3 procent, bleef het operationele resultaat net onder de 1 miljard dollar steken (997 miljoen). Een stijging van de operationele marge betekent dat het bedrijf goed in staat is om de gestegen inputkosten door te berekenen aan de afnemers.
De omzet verbeterde in bijna alle divisies behalve bij Robotics & Discrete Automation. Hier was sprake van een tekort aan onderdelen waardoor niet kon worden voldaan aan de stijgende vraag. Deze bedroeg 32 procent op jaarbasis bij deze divisie. Het stoppen van de leveringen aan Rusland heeft slechts een marginale impact van 1 à 2 procent op de totale omzet van ABB.
Wat betreft de portfolioactiviteiten ligt de elektrotechnische multinational op schema om de E-mobility activiteiten onder de naam Accelleron dit kwartaal naar de beurs te brengen. De verwachtingen blijven onverminderd positief over de omzetontwikkelingen in het lopende kwartaal. De verbetering van de operationele marge naar de doelstelling van 15 procent per 2023 zal naar verwachting gerealiseerd worden. Het aandeel ABB steeg afgelopen week met 2,32%.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

Holcim

Ondanks het stoppen van de activiteiten in Rusland zette de grootste cementproducent ter wereld Holcim het beste kwartaal ooit in de boeken. De omzet steeg op vergelijkbare basis met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op jaarbasis steeg de vergelijkbare winst met 16 procent. De financiële cijfers lagen boven de verwachtingen van analisten. De omzetgroei werd breed gedragen omdat in alle regio’s sprake was van stijgende verkopen. Holcim verwacht dat het positieve momentum ook dit jaar aanhoudt. Vandaar dat de cementspecialist de omzetverwachtingen heeft verhoogd van 6 procent naar 8 procent. Het aandeel steeg de afgelopen week met 8,46%.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

Heineken

Voor de cijfer freaks, ook dit aandeel steeg afgelopen week, toevallig ook met 8,46%. De reden is vrij simpel; er werd meer bier gedronken. Meer dan verwacht zelfs, de omzet lag 5,2% hoger dit kwartaal, terwijl de algehele verwachting uitging van een stijging van 3,5%.

EssilorLuxottica

De grootste lenzenproducent ter wereld EssilorLuxottica heeft weer een kwartaal achter de rug met dubbelcijferige omzetgroei. Inclusief de omzet van de vorig jaar overgenomen Nederlandse opticienketen Grandvision steeg de omzet met maar liefst 38 procent. Als de omzet wordt vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, dus zonder de omzet Grandvision, dan is er sprake van een stijging met 11,5 procent. Ook hier is sprake van een breedgedragen omzetgroei. In alle regio’s was er namelijk sprake van groei. De verkopen van de zonnebrillen is weer business as usual. De merken Ray-Ban en Oakley lieten ook dubbelcijferige omzetgroei zien in het afgelopen kwartaal. Er is zelfs sprake van een positieve momentum in de verkopen van de luxe brillen. Hierbij moet wel een kanttekening worden geplaatst bij de verkopen in China vorige maand. Door de lockdown maatregelen waren driekwart van de winkels gesloten. Desondanks liet de Asia-Pacific regio een omzetgroei zien van 3,1 procent op jaarbasis. Tot slot gaf de directie aan dat de verticale integratie van Grandvision volgens plan verloopt. Het aandeel steeg afgelopen week met 3,11%.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

Basic Fit

De keten van fitnesscentra steeg afgelopen week met 0,05%. Dat is een beetje een vlees noch vis resultaat, ingegeven door de kwartaalcijfers die volgens Morgan Stanley ook in lijn der verwachtingen lagen. Ook de verwachtingen voor de rest van dit jaar werden niet aangepast. Weinig ander schokkend nieuws te vermelden dus.

Flow Traders

De handelsinkomsten van Flow Traders stegen in het afgelopen kwartaal naar 148 miljoen euro, van 80,3 miljoen euro een kwartaal eerder. De genormaliseerde nettowinst kwam uit op 54,0 miljoen euro, tegen 21,7 miljoen euro een kwartaal eerder. De reden voor de fors toegenomen omzet en winst laat zich raden. Door de situatie in Oekraïne en de daarmee gepaarde onrust op de beurs zagen we het handelsvolume toenemen, erg gunstig voor Flow Traders.

De cijfers overtroffen de verwachtingen, op de dag van publicatie steeg het aandeel intraday dan ook meer dan 4%. Op weekbasis ging het de afgelopen week omhoog met een iets bescheidener 1,03%.

Beursblogger heeft momenteel positie in Flow Traders.

Snap

We moeten deze week helaas in mineur eindigen, met Snap. Het aandeel daalde de afgelopen week met maar liefst 10,33%. De omzetverwachting werd gemist, daarnaast waarschuwde het social mediabedrijf dat de hoge inflatie waarschijnlijk gaat drukken op de groei van het bedrijf. Het rapporteerde een verlies per aandeel over het afgelopen kwartaal van 22 dollarcent.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.