We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.
Omdat we ook deze week weer zeer veel cijfer publicaties zien, proberen we er weer wat meer voor je mee te nemen in dit overzicht. De ene keer doen we dat wat uitgebreider dan de andere.
Koninklijke Philips
Tikte een nieuw dieptepunt aan van de afgelopen vijf jaar. Op weekbasis daalde het aandeel met 6,03%. Met het onthullen van de cijfers werd meer bekend over het debacle rond de technische issues die er zijn rond de beademingsapparatuur van het merk uit Eindhoven. Dat de outlook daarbij ook nog eens niet zo rooskleurig is helpt niet bepaald mee.
Activision Blizzard
Het gamingbedrijf Activision Blizzard heeft de cijfers over het eerste kwartaal van 2022 bekend gemaakt. De omzet is met 22,3 procent gedaald van 2,28 miljard dollar tot circa 1,77 miljard dollar. De winst per aandeel is van 0,79 dollar gedaald naar 0,50 dollar. De verkopen van de populaire computerspelletjes Call of Duty Vanguard en Call of Duty Warzone zijn duidelijk lager uitgevallen. Call of Duty Vanguard is in november 2021 gelanceerd als de grootste video game van Activision. Deze game moest echter de concurrentie aangaan met het tevens in 2021 geïntroduceerde Halo Infinite van Xbox Game Studios (van Microsoft) en Battlefield van Electronic Arts. Het aandeel is gisteren 0,7 procent lager gesloten op de beurs van New York. Activision Blizzard daalde afgelopen week met 3,34%.
Ørsted
De Deense duurzame energieleverancier Ørsted is het jaar goed begonnen. Het bedrijf profiteerde van de gestegen energieprijzen. Het bedrijfsresultaat is uitgekomen op 9,4 miljard Deense kronen (DKK). Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat 1,6 miljard DKK van de winst is toe te schrijven aan de verkoop van het 50 procentsbelang in windmolenpark Borkum Riffgrund 3.
Onder de streep hield de energieproducent 5,7 miljard DKK over, wat resulteert in rendement op het geïnvesteerde kapitaal van 19 procent. Ørsted is van plan om dit jaar 38 à 42 miljard DKK extra te investeren in het opwekken van duurzame energie. Zonder rekening te houden met eenmalige posten, herhaalde Ørsted zijn verwachtingen met betrekking tot het bedrijfsresultaat van 19 à 21 miljard DKK voor het lopende jaar. Het aandeel daalde afgelopen week met 0,89%.
Stora Enso
Het Finse Stora Enso is één van de grootste producenten van (papieren) verpakkingsmaterialen. Daarnaast is het de grootste private bezitter van bosgrond en levert het hout aan de bouw en grondstof voor de biomassa verbrandingsovens. Voorheen was Stora Enso ook een papierproducent voor lees- en schrijfmateriaal maar dit is geen kernactiviteit meer. Alleen in België wordt de papierfabriek vooralsnog aangehouden, de rest wordt verkocht. Stora Enso heeft vol ingezet op duurzaamheid en is van mening dat alles wat nu gemaakt wordt van fossiele brandstoffen vervangen kan worden door materiaal van bomen. Het bedrijf investeert volop in R&D om dit te bewerkstelligen. Zo maakt het papieren rietjes en deksels. Samen met Picadeli, Europa’s grootste producent van take away salades, heeft het de plastic verpakkingen van salades vervangen. Ook hebben de Finnen een methode uitgevonden om koolstof gemaakt van bomen te gebruiken voor batterijen en zo de koolstof gemaakt van olie (grafiet) te vervangen. De productie is inmiddels gestart en Stora Enso voorziet op termijn hier een omzet van minimaal 1 miljard euro mee te kunnen gaan behalen. De koolstofmarkt voor batterijen groeit met 30 procent per jaar.
Vanochtend kwam Stora Enso met de kwartaalcijfers en die waren erg goed. De omzet steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 met 23 procent tot 2,8 miljard euro. Er werd 2,69 miljard verwacht. Het operationele resultaat (EBIT) kwam 53 procent hoger uit op 503 miljoen euro, waar analisten de lat legden op 451,2 miljoen. Het is de hoogste winst in 20 jaar tijd. De nettowinst per aandeel kwam 59 procent hoger uit op 35 eurocent. Er werd 41 eurocent verwacht en dus was deze verwachting bij nader inzien te hoog gespannen.
Een risico voor beleggers in Stora Enso is het feit dat veel bezittingen, naast Zweden, gelegen zijn in Finland aan de grens met Rusland. De bezittingen in Rusland, twee houtzagerijen en bosgrond, worden verkocht aan het lokale management. Deze desinvestering zal geen materiële gevolgen hebben voor de omzet en winst van het bedrijf. De activiteiten in Rusland waren zo’n 3 procent van de omzet. De aandelen worden verhandeld op de Finse beurs in Helsinki. Beleggers hadden wat moeite met het doorgronden van de kwartaalupdate, vooral vanwege de lagere winst per aandeel dan verwacht. Maar ook de outlook, ‘dezelfde operationele winst als in 2021’, oogt zeer voorzichtig gezien de prima resultaten in het eerste kwartaal. Het aandeel begon dan ook flink lager maar herstelde gedurende de dag ietsjes. Het aandeel staat dit jaar ongeveer 12 procent in de plus. Afgelopen week steeg het met 4,57%.
Microsoft
De Amerikaanse softwarereus Microsoft blijft maar groeien, ook afgelopen kwartaal was dit weer het geval. Vooral de cloudactiviteiten gaan goed. Het meest winstgevende segment Intelligent Cloud, met daaronder de blockbuster Azure, zag de omzet met 25,3 procent groeien naar 19,05 miljard dollar. De verwachting was flink lager. De totale omzet van Microsoft nam met 18 procent toe tot 49,4 miljard dollar. Een flinke bijdrage aan de hogere omzet kwam van het softwarepakket Office 365 dat fors in prijs werd verhoogd. De nettowinst nam 8 procent toe tot 16,7 miljard dollar. Per aandeel kwam de winst uit op 2,22 dollar per aandeel. Dit was redelijk in de prik van de analisten. Op weekbasis zien we een plus van 1,57%.
Randstad
Randstad presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht. De EBITDA kwam 8% hoger uit dan de marktconsensus, de outlook is ook positief. Randstad geeft aan te verwachten dat de autonome groei zich zal voortzetten. Op weekbasis daalde het aandeel echter met 1,51%.
Jefferies zag het operationeel resultaat (EBITA) 8 procent boven de consensus uitkomen, terwijl de outlook er op duidt dat Randstad betere perspectieven heeft dan Manpower, die vorige week met de resultaten over het eerste kwartaal naar buiten trad.
De bank wees op de outlook van Randstad waarin het bedrijf aangaf dat de positieve ontwikkelingen in april zich doorzetten en dat lijkt volgens de bank te wijzen op een autonome omzetgroei die over het tweede kwartaal boven de consensus van 8,6 procent kan uitkomen. Over het eerste kwartaal lag de autonome omzetgroei op 15 procent.
Virtu Financial
De concurrent van Flow Traders kreeg afgelopen week een tik naar beneden te verwerken. Het verloor 16,10% aan waarde. Virtu heeft het al enige weken lastig, en verloor al meer dan 20% in de voorbije maand. Volgens Zacks, dat kijkt naar de RSI, kan het moment weleens gekomen zijn dat de weg terug omhoog nu gevonden gaat worden.
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.