Welke aandelen doen het goed in tijden van stagflatie?

Het is altijd verstandig om je investeringen goed voor te bereiden op alle mogelijke scenario’s. In dit artikel kijken we naar waar je het beste mee af bent in geval van stagflatie.

Nog niet zo lang geleden hebben de coronamaatregelen de groei van de wereldeconomie afgeremd. Daarna volgde de oorlog in Oekraïne met negatieve gevolgen voor de economie. Tegelijkertijd staat de inflatie op een extreem hoog niveau. Wat nu belangrijk is? Je vindt het hier.

De bevolking wordt blootgesteld aan steeds hogere prijzen. De energiekosten zijn al enorm gestegen. Veel grondstoffenprijzen zijn ook duurder geworden in de loop van de Oekraïne-oorlog. Ook de economie kampt met een lagere groei. Zo bepalen toeleveringsissues het logistieke dagelijks leven van veel bedrijven. Last but not least hebben Duitse autofabrikanten zoals VW en BMW hun productie beperkt omdat ze belangrijke producten zoals kabelbomen missen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Maar de sterke stijging van veel grondstofprijzen is ook een last voor de wereldeconomie.

Het Internationaal Monetair Fonds had zijn economische prognose in januari al naar beneden bijgesteld. Zo groeit de wereldeconomie naar verwachting 0,5 procentpunt minder, namelijk 4,4 procent. Zoals het financiële tijdschrift Wirtschaftswoche onlangs aankondigde, kunnen de oorlog en de sancties de economische groei halveren. Ook het Internationaal Monetair Fonds wil zijn prognose nog eens verlagen.

Terwijl we minder afhankelijk willen worden van Russische energie, kan een radicaal verbod op de invoer van energie uit Rusland een economische crisis veroorzaken. In dit geval zal het bruto binnenlands product in 2020 waarschijnlijk net zo sterk instorten als in de coronacrisis, blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van het Duitse ministerie van Economische Zaken.

Tegelijkertijd ligt de inflatie op een extreem hoog niveau. Tegen de achtergrond van de oorlog zal het waarschijnlijk nog verder oplopen. De combinatie van een stagnerende economie en hoge inflatie zou zogenaamde stagflatie betekenen.

De centrale banken willen nu actie ondernemen tegen de hoge inflatie met een restrictiever monetair beleid. Zo heeft de Amerikaanse Federal Reserve de belangrijkste rentetarieven al met 0,25 procentpunt verhoogd. Onlangs was de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Jerome Powell heel duidelijk over de verdere maatregelen: “De arbeidsmarkt is erg sterk en de inflatie is veel te hoog”, zei hij. “Het is duidelijk dat er snel moet worden gehandeld om de monetairbeleidskoers terug te brengen naar een neutraler niveau.” De Fed-chef vervolgde: “Als we concluderen dat het gepast is om agressiever te zijn door het belangrijkste rentetarief met meer dan 25 basispunten te verhogen tijdens een of meer vergaderingen, zullen we dat doen.”

Hoe anticipeer je hierop?

Zoals de financiële pagina van WallStreet Online onlangs aankondigde, geeft Bank of America-analist Paulina Strzelinksa vooral de voorkeur aan aandelen uit de gezondheidszorgsector. Daarbij benadrukte het de twee farmaceutische bedrijven Glaxosmithkline en Getinge. Energie- en olieaandelen zoals Equinor of Total Energies en klassieke consumentenaandelen zoals de producent van alcoholische dranken Diageo zullen zich waarschijnlijk ook gunstig ontwikkelen.

Voor analisten van de Amerikaanse zakenbank Jefferies behoren vooral cashflowmachines en waardeaandelen tot de ‘toppresteerders’. De Bank verwacht dat de volgende bedrijven met een ijzersterk dividend zich positief zullen ontwikkelen: de luxegoederengroep LVMH, het farmaceutische bedrijf Sanofi en de chemiegroep Brenntag. Grondstoffenaandelen zullen waarschijnlijk ook profiteren van hoge grondstoffenprijzen. Diverse aandelen uit deze sector hebben het lopende jaar al goed gepresteerd. Last but not least kunnen aandelen uit de banksector profiteren van de stijgende rente.

Via: boerse online

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.