Als de beurs daalt zijn er altijd wel een paar uitzonderingen die groene cijfers laten zien. Hoe vind je deze aandelen, en waarom stijgen zij als alles zakt?
Aandelen
Zoals gezegd, we gaan het over aandelen hebben. Mogelijke optieconstructies om aan een daling geld te verdienen zijn er velen. Sterker nog, we zijn er zelf ook gek op! We sluiten niet uit dat we hier in de nabije toekomst een aantal leuke mogelijke strategieen voor je uiteenzetten. We houden het nu echter wat meer ‘plain vanilla’ bij aandelen die minder sterk reageren in een volatiele markt.
Bèta
Ons uitgangspunt is om te kijken naar een aantal aandelen met een bèta lager dan 1,0. Bij een bèta van 1,0 is het namelijk aannemelijk dat het aandeel op eenzelfde manier beweegt als de markt. Als een aandeel met een bèta van bijvoorbeeld 1,0 zit opgenomen in een index, en die index die daalt op een maand tijd met 5%, dan ligt het in de lijn der verwachting dat het betreffende aandeel ook met 5% daalt. Is de bèta (sterk) negatief, dan wil het contrair reageren op de ontwikkeling in de markt waarin het zich bevindt.
Maar wat nu bèta eigenlijk is?
‘Het wordt voornamelijk gebruikt in het Capital Asset Pricing Model (CAPM), en is een maatstaf voor de volatiliteit – of het systematische risico – van een effect of portefeuille in vergelijking met de markt als geheel. Bètagegevens over een individueel aandeel kunnen een belegger alleen een schatting geven van het risico dat het aandeel zal toevoegen aan een (vermoedelijk) gediversifieerde portefeuille. Om bèta zinvol te laten zijn, moet het aandeel gerelateerd zijn aan de benchmark die in de berekening wordt gebruikt.’
Via: Investopedia
Juist. Het is altijd aan te raden om te kijken wat nu de gemiddelde bèta van je eigen portefeuille is. Is deze 1, of zelfs fors hoger dan 1? Dan zullen je beleggingen waarschijnlijk heftig mee bewegen op een daling (of stijging) van de markt. Diversificatie is altijd aan te raden in je portefeuille. Dat kan je op velerlei manieren doen; op geografie, valutie, sector, et cetera. Zie bèta als een hulpmiddel om de spreiding van je portefeuille op orde te brengen.
In dit artikel kijken wij naar aandelen met een bèta lager dan 1,0 en zetten we deze af tegen de benchmark.
Benchmark?
Het is natuurlijk altijd prettig om te vergelijken; hoe verhouden de prestaties zich van een bepaald aandeel ten opzichte van de markt, de benchmark. We nemen als maatstaf hierbij de volgende markten met de volgende resultaten:
- AEX – YTD: -7,03%
- AEX – 12 maanden: +14,13%
- Nasdaq – YTD: -12,12%
- Nasdaq – 12 maanden: +6,93%
- S&P500 – YTD: -6,65%
- S&P500 – 12 maanden: 15,64%
Voorbeelden
Arch Resources Inc
Beta: -2,17
Market cap: 1,62 mijlard USD
Kort gezegd is dit een bedrijf dat dat een aantal kolenmijnen uitbaat. We willen zeker niet zeggen dat kolenmijnen de toekomst hebben, maar het aandeel noteert sinds 1 januari een plus van 15,19%, de afgelopen 12 maanden is het gestegen met ruim 116%.
Flow Traders
Beta: -0,83
Market cap: 1,5 miljard EUR
Uiteraard laten we Nederland niet onvertegenwoordigd in dit lijstje. Het Amsterdamse Flow Traders is een aandeel dat bij uitstek weet te profiteren van een dalende, en met name zeer volatiele markt. Het verdienmodel van dit handelshuis ligt immers in het handelen in effecten. Dat lukt (veel) beter in een markt met een hoog handelsvolume. Flow Traders is doorgaans een van de witte raven op de Amsterdamse beurs; als alles rood is, tonen zij vaak groene cijfers op de borden. Flow Traders noteert YTD +8,26%, de afgelopen 12 maanden +13,28%
Rio Tinto
Beta: 0,49
Market cap: 185 miljard AUD
Het is een vaak terugkerend fenomeen; als de aandelenkoersen zakken, dan stijgt de prijs van onder andere goud en zilver. Je kan je heil gaan zoeken in de aankoop van fysiek goud, of gaan speuren in een zeer uitgebreid aanbod van goudmijn aandelen in onder andere Canada en Australie. Het risico dat je daarbij loopt is dat je in een bedrijf belegt waarbij de mijn opdroogt en de resultaten van het zoeken naar nieuwe goudaders tegenvalt. Als je achternaam niet ‘Middelkoop’ of ‘Duck’ (Dagobert, niet Donald) is, dan kan je weleens op je neus gaan. Een alternatief is een mining company van formaat, een regelrechte bluechip die niet alleen goud en zilver delft, maar allerhande mineralen. Het Engels-Australische Rio Tinto toont YTD een plus van 14,97%, de afgelopen 12 maanden +1,13%.
Beursblogger heeft positie in Rio Tinto sinds 18/11/21
Lockheed Martin Corporation
Beta: 0,85
Market cap: 106 miljard USD
Politieke instabilteit is koren op de molen voor Lockheed Martin. De Amerikaanse fabrikant van onder andere (gevechts) vliegtuigen en wapens ziet de omzet stijgen wanneer onzekerheid over de veiligheid van een land toeneemt. Onlangs meldden we dat Michael Burry zelfs 25% van zijn portefeuille laat bestaan uit aandelen van Lockheed. Hoe het aandeel presteert? YTD +9,97%, de afgelopen 12 maanden +15,56%.
The Coca-Cola Company
Beta: 0,67
Market cap: 266 miljard USD
Onmisbaar eigenlijk in dit lijstje, ook een keiharde bluechip. Een van de lievelingen van Warren Buffet. Volgens Buffet is de consumptie van cola een van de zekerheden in het leven. Met de toenemende werelbevolking neemt de consumptie van (Coca-) cola ook toe volgens deze theorie. Het maakt daarbij dan minder uit of het goed of slecht gaat met de wereldeconomie, cola drinken we toch wel. Coca-Cola laat YTD een plus van 3,90% zien, de afgelopen 12 maanden steeg het aandeel 25,71%.
Philip Morris International Inc
Beta: 0,81
Market cap: 162 miljard USD
Deze Zwitsers-Amerikaanse fabrikant van tabakswaren is door veel pensioenfondsen uit hun portfolio verwijderd; kankerverwekkende en verslavende comsumptiegoederen aan de massa proberen te slijten is niet bepaald ESG vriendelijk. Philip Morris heeft echter het voornemen om tegen 2025 voor minder dan 50% van haar omzet uit tabakswaren te halen. Afgelopen jaar investeerde het ook al – hoe ironisch – in beademingsapparatuur. Het aandeel presteert zeker niet slecht, YTD +8,44%, de afgelopen 12 maanden zelfs +24,13%.
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.