Waterstof gaat een comeback maken

Althans, dat zeggen de mannen van BackRock.

Sinds februari 2021 dalen de waterstofvoorraden gestaag. De voorheen extreem hoog gewaardeerde aandelen kosten slechts een fractie van hun vroegere recordniveau. Maar BlackRock blijft vol vertrouwen en investeert in waterstof. In feite zou waterstoftechnologie kunnen uitgroeien tot marktrijpheid in de moeilijke economische cyclus.

Al in de jaren 1970 kondigde de waterstofindustrie revolutionaire veranderingen in de energieproductie aan. Sindsdien is er echter weinig gebeurd, de rol van waterstof als energiedrager blijft marginaal, tijdelijke speculatieve zeepbellen op de beurs barsten keer op keer. Maar sommige beleggers zijn nog steeds overtuigd van de rooskleurige toekomstperspectieven van het H-element – waaronder BlackRock.

BlackRock investeert in waterstof

BlackRock is een enorme speler op de financiële markt. Door haar grote omvang hebben de bewegingen van de Amerikaanse vermogensbeheerder, die niet alleen banken, staatsinvesteringsfondsen, pensioenfondsen en particulieren tot haar klanten rekent, een serieuze impact. De recente betrokkenheid van BlackRock bij de waterstofsector trok enige aandacht. Zoals uit 13G-aanvragen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) bleek, kocht BlackRock aandelen van veelbelovende waterstofbedrijven ter waarde van honderden miljoenen dollars. BlackRock verhoogde onder meer zijn belang in Plug Power met nog eens 10,1 miljoen aandelen. BlackRock pionierde ook in ESG-ETF’s, met de iShares Global Clean Energy ETF. Sommige experts interpreteren de inzet van BlackRock als bewijs dat ‘s werelds grootste vermogensbeheerder de waterstofindustrie nog niet heeft afgeschreven.

Toepassingsgebieden van waterstof

Al meer dan 50 jaar worden de vermeende voordelen van het element geprezen door waterstofliefhebbers – maar in werkelijkheid is dergelijke hoop nog niet uitgekomen. Er zijn immers enkele punten in het voordeel van waterstof, het lichtste element ter wereld. Tech-expert Luke Lango van ‘Investorplace’ benadrukt vooral de multifunctionaliteit van H2. Waterstofvoertuigen, vooral vrachtwagens en vliegtuigen, kunnen “verder gaan, sneller opladen en langer functioneren dan elektrische auto’s.” Waterstof is ook een consistente en robuuste energiedrager in de stationaire energiesector, waarvan de opslag gemakkelijker is dan bij elektrische batterijen. Ook kunnen huizen beter verwarmd worden met behulp van waterstoftechnologie. Daarom heeft waterstof volgens Lungo “een enorme meerwaarde op het gebied van schone energie”.

Waarom de waterstofdoorbraak deze keer zou kunnen slagen

Gezien het brede scala aan toepassingen heeft Lango er dan ook vertrouwen in: waterstof zou nu “zijn moment” tegemoet kunnen gaan. Maar zo’n optimistisch toekomstbeeld is vaker verkondigd. Hoe rechtvaardigt Lango zijn visie dat de jaren 2020 de tijd van waterstofdoorbraak zullen zijn?

Hij geeft drie redenen. Ten eerste is de technologie effectiever en dus kosteneffectiever dan ooit. Ten tweede zijn veel politieke besluitvormers nu gevoelig voor klimaatverandering en bevorderen ze hernieuwbare energiebronnen. Als derde rechtvaardiging benadrukt Lungo de “wereldwijde energiecrisis” veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende westerse sancties tegen de grote grondstoffenexporteur Rusland.

Waterstof biedt dus een goed alternatief voor fossiele brandstoffen. Dankzij geleidelijke verbeteringen in de efficiëntie van de technologie zouden bedrijven in de toekomst winstgevend kunnen opereren, wat enorme investeringsmogelijkheden zou bieden.

Hoe waterstofaandelen momenteel presteren

De waterstofbedrijven zouden zo’n opleving wel kunnen gebruiken. Tussen medio 2020 en begin februari kenden de bekendste waterstofvoorraden maar één richting: steil omhoog. Aandelen van bedrijven als Plug Power, Ballard Power of NEL ASA vermenigvuldigden zich binnen enkele maanden. Maar sinds februari 2022 werden deze bedrijven massaal verkocht. Inflatie en renteverhogingen in verschillende landen maken onrendabele tech-hoogvliegers minder aantrekkelijk en de inkrimping van de geldhoeveelheid remt de speculatieve honger van beleggers. Andere beleggingsinstrumenten zoals obligaties of aandelen met een hoog dividend worden sterker gewaardeerd. Daarnaast zijn gedurfde toekomstvisies over het gebruik van waterstof wederom niet uitgekomen.

De meeste waterstofaandelen lijken nu echter een bodem te hebben gevonden, sinds een paar dagen zijn sommige aandelen weer licht opwaarts aan het trenden. Bovendien is het aannemelijk dat waterstof daadwerkelijk een groter deel van de wereldwijde energiemix voor zijn rekening neemt. De investering van BlackRock laat zien dat de nu goedkopere waardering van sommige waterstofbedrijven weer meer en meer kansenbewuste beleggers kan aantrekken.

Via: Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.