Kies maar: Ferrari of Porsche

Een prachtige discussie, Ferrari of Porsche. Hierbij hebben we het niet over welke auto je het liefste op je oprit zou willen zien staan, maar over welk aandeel je het liefste in je portefeuille zou willen hebben.

Beide aandelen kennen wat overeenkomsten; ze maken allebei sportwagens, allebei een steigerend paard in het logo, en beiden kennen ze een vrij forse moedermaatschappij. Stellantis is de moeder van Ferrari, Volkswagen AG is de moeder van Porsche.

Vergelijking

Omdat het aan de bar of in de voetbalkantine altijd leuk voer voor discussie is welke auto je nu toch echt moet aanschaffen wanneer je die gehoopte klapper op de beurs maakt, trekken we deze lijn door naar de aandelen van de twee fabrikanten. Beiden doen het hart sneller slaan, maar wat zou een betere keuze zijn?

Performance

We kijken even naar de performance van de twee aandelen en houden deze tegen elkaar aan voor de laatste vijf jaar en bekijken wat ze tot nu toe dit jaar hebben gedaan (YTD):

Ferrari 5 jaar
Porsche 5 jaar
Ferrari YTD
Porsche YTD

Het valt op dat de koersresultaten van Ferrari over de laatste jaren veel beter zijn dan die van Porsche. Kijken we echter naar dit jaar, dan zien we dat Porsche veel sterker is hersteld na de bekende Corona dip.

Key figures

In bovenstaande screenshots vallen naast het koersverloop ook direct al wat andere zaken vrij hard op. Allereerst het verschil in dividend. Bij Ferrari krijg je een zeer mager dividend van 0,47%, bij Porsche is dat een veel mooiere 2,57%. Wat ons vooral in het oog springt is het enorme verschil in koers/winst verhouding. De koers/winst van Porsche ligt op een vrij koele 4,86, bij Ferrari ligt dat op een erg stevige 40,18. Oef. Ferrari is dus flink hoger geprijsd dan Porsche, puur kijkend naar de financiële resultaten.

Outlook

Porsche is bezig om net als veel andere huidige merken en nieuwkomers zich te elektrificeren. De komst van de Taycan, de range aan hybride modellen (er komst zelfs een hybride 911), het zijn allemaal future proof stappen in de goede richting. Het leeuwendeel van de verkopen van Porsche komt echter van de SUV’s Cayenne en Macan. Dit succes, tezamen met de enkele andere luxemerken die ineens grote aantallen SUV’s weten te slijten, heeft Ferrari doen besluiten om ook de ontwikkeling te starten van haar eigen SUV, de Purosangue (‘volbloed’ in het Italiaans, hoe ironisch). Ook Ferrari is daarnaast meer en meer bezig met hybride modellen, zoals de onlangs geïntroduceerde 296 GTB. Kortom, beide fabrikanten hebben genoeg in de pijplijn zitten.

Herkomst inkomsten

Bij het kopen van een aandeel Porsche koop je niet alleen een stukje van een prachtige sportwagenfabrikant. Nee, net zoals Volkswagen AG grootaandeelhouder is van Porsche, is Porsche ook grootaandeelhouder van Volkswagen AG. Je belegt dan dus niet alleen in 911’s, maar in alle Volkswagen labels. Voordeel is wel dat je dan onder meer ook Lamborghini, Bentley, en Bugatti indirect mee pakt.

Bij Ferrari ligt de oorsprong van hun omzet voornamelijk in de verkoop van auto’s en onderdelen. Ongeveer 1/7e deel komt vanuit licenties, gebruik van merknaam en logo. Denk hierbij concreet aan merchandising.

Conclusie

Dit wordt een lastige. Niet zozeer vanwege persoonlijke merkvoorkeur, passie, of een onvergetelijke rijervaring. Nee, het zit toch nog wat complexer in elkaar dan hoe eenvoudig ‘Italië – Duitsland’ in eerste instantie lijkt. Dit omdat je bij Porsche dus niet alleen in Porsche investeert. Wil je puur in de ontwikkeling en verkoop van sportwagens investeren, dan lijkt Ferrari de aangewezen keuze. Al vinden we de cijfers en waardering hierbij minder comfortabel aanvoelen, wat zich vertaalt in een wat volatieler aandeel. Wil je toch liever beleggen in de iconische 911, dan krijg je er de spreiding van een hoop andere fabrikanten en modellen bij. Maar de waardering is derhalve ook conservatiever.

Ach, eigenlijk geldt ook op de beurs hetzelfde als in de showroom: ga je voor de Italiaanse flair, of voor de Duitse degelijkheid?

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.