Kleine dagelijkse aanpassing, groot resultaat

Niets is natuurlijk lekkerder dan rond het middaguur er even uit te lopen om een lekkere lunch te scoren. Maar wat nu als we je vertellen dat dit stukje dagelijkse luxe, dat je inmiddels als vanzelfsprekend hebt aangenomen, je meer kost dan je zou verwachten?

Opportunity cost

Beleggen, investeren. Beleggen, van je eigen boterham. Eén woord, twee betekenissen. We gaan ze in dit artikel dichterbij elkaar brengen. Want wat als je nu eens je dagelijkse lekkernij inruilt voor een zelfgemaakte lunch. De kosten die je dagelijks uitgeeft aan de Subway/Panos/Bakker Bart/etc, die had je ook kunnen investeren. Opportunity cost dus. Wat is het verschil als je dat gedurende je werkzame leven eens anders zou doen dan hoe je nu doet?

Aanleiding

Voor onszelf persoonlijk maken we jaarlijks de balans op. Waar liggen de maandelijkse uitgaven? Abonnementen, verzekeringen, energiecontracten, allerlei maandelijkse kosten worden eens tegen het licht gehouden. Kan het goedkoper? Is het nog wel nodig? Onlangs kwamen we een leuke rekensom online tegen van de Duitse Patrick. Hij rekende uit wat het op zou leveren als je het extra geld wat je kwijt bent aan je luxere lunch zou investeren.

De rekensom

De gemiddelde Duitser besteedt € 6,50 (volgens statistieken) aan lunch door deze extern, kant en klaar bereid te kopen.

Wanneer je zelf een gezonde lunch zou bereiden om mee te nemen naar kantoor, kan je rekening houden met de volgende kosten:

200g rijst – 0,30 euro
2 x eieren – 0,30 euro
Jonge spinazie – 0,80 euro
Rijstolie – 0,10 euro

Totaal komt dit uit op 1,50 euro per lunch.

Als je er nu van uitgaat dat wij (exclusief vakantie) gemiddeld 21 dagen per maand werken, komt dat op een totaal van:

21 x 6,50 = 136,50 euro (gemiddeld) / per maand
21 x 1,50 = 31,50 euro (persoonlijk) / per maand

Daarmee kunnen we 105 euro per maand besparen, oftewel 1.260 euro per jaar. Als we dit maandelijkse bedrag zouden beleggen in bijvoorbeeld een ETF op de S&P500 en een gemiddeld rendement van 8% verwachten, dan levert dit na 45 jaar werken de fantastische som op van maar liefst 486.997 euro!

Pindakaas

Een klein half miljoen, door niet meer elke dag op de automatische piloot naar de broodjeszaak op de hoek te lopen, maar zelf de handen uit de mouwen te steken door een klein beetje extra moeite te doen. Kan je nagaan, wat de som zou zijn als je elke dag voor een nog goedkopere bruine boterham met pindakaas zou gaan…

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.