Zes grote IPO’s op komst

De IPO van deze grote bedrijven is op komst. We nemen je mee in wie ze zijn en wat ze doen.

IPO

Een Initial Public Offering, doorgaans altijd afgekort tot IPO, is de beursgang van een bedrijf. Een vooraf bepaald aandelenkapitaal wordt via de beurs verkocht. Letterlijk vertaald is het een eerste publieke aanbieding van een aandeel in het betreffende bedrijf. Voor de beursgang was het privaat kapitaal, in handen van de oprichter(s), en al dan niet private investeerders. Met een beursgang wordt het voor het eerst opengesteld aan het publiek.

Voorbeelden

Twee bekende voorbeelden van IPO’s in Nederland:

Adyen

Naar de beurs gegaan in 2018, enkele early investors waaronder Mabel Wisse Smit zeer rijk gemaakt. Was vanaf het begin af aan al zeer succesvol, noteert nu meer dan 10 keer de introductieprijs.

World Online

Hier konden we niet omheen. Wie in Nederland de term IPO hoort, denkt meteen aan de twee opgestoken duimen van Nina Brink (nu Nina Storms). Met veel bombarie aangekondigd, maar het bracht niet het gehoopte succes. De reden; investeerders die er voor de beursgang al in waren gestapt verkochten hun belangen zeer snel. Dat daarbovenop ook nog eens topvrouw Nina Storms haar aandelen verkocht voor een koers van nota bene nog geen zevende deel van de introductieprijs, was voor velen een alarmsignaal. De koers halveerde. Later overgenomen door Tiscali. Onder aan de streep bleven veel beleggers in tranen achter.

Zes grote IPO’s

Maar terug naar het heden. We gaan het hebben over zes IPO’s die aanstaande zijn van een aantal grote spelers. Het gaat om de volgende bedrijven.

Klik op de rode knop om naar de webpagina te gaan van het bedrijf.

We beginnen met een concurrent van het succesvolle Adyen. Ook Stripe houdt zich bezig met betalingsverkeer. In 2011 opgericht door de broers Collison, beiden nog actief in het bedrijf als CEO en President. Stripe wordt door Forbes gewaardeerd op 115 miljard USD. De IPO is echter nog niet aangekondigd, maar wordt verwacht binnen nu en een jaar tot twee jaar.

Eerder besproken in ons artikel over 6 alternatieven voor Tesla. Wordt gewaardeerd op zo’n 80 miljard USD. De IPO wordt eind dit jaar, tot begin 2022 verwacht.

Instacart is een Amerikaanse bezorgdienst van boodschappen in de VS en Canada. Wordt gewaardeerd op 39 miljard USD, op basis van een private investeringsronde begin dit jaar. Forbes meldt echter dat 50 miljard USD ook niet ondenkbaar is. Wordt later dit jaar als beursgang verwacht.

Databricks is een data warehouse en AI (kunstmatige intelligentie) bedrijf, gevestigd in San Francisco. Bij de laatste investeringsronde door Morgan Stanley dochter Counterpart Global werd 1,6 miljard USD opgehaald. Doorgerekend naar het totale aandelenkapitaal komt men uit op een waardering van ongeveer 38 miljard USD. De IPO heeft als target date ergens later dit jaar.

Amerikaans fintech bedrijf, biedt gratis mobiele banking diensten aan via banken waarmee ze partnerships aangegaan zijn. Deze banken betalen Chime vervolgens een ‘interchange fee’. Ook gevestigd in San Francisco, opgericht in 2013. In een laatste investeringsronde stapten onder anderen SoftBank en Sequoia Capital Global Equities in. Er werd 750 miljoen USD opgehaald, wat maakt dat ze op 25 miljard USD gewaardeerd worden. Verwacht – het begint een patroon te worden – later dit jaar.

Discord is een online ontmoetingsplek, om via spraak, chat, of video met elkaar te communiceren. Zie het als een online café, buurthuis, voetbalkantine, vergaderzaal, etc. Het zal niet verbazen dat Discord het goed deed tijdens Corona. Microsoft had voor een bedrag van 10 miljard USD interesse, maar de gesprekken tussen de partijen zijn beëindigd. Sindsdien is er vooral hoop op een IPO, maar concrete aanwezigen zijn hierover nog verder niet bekend.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.