Apple niet meer grootste bedrijf ter wereld

Naar beurswaarde gemeten dan hè.

Waar Apple op basis van marktkapitalisatie het grootste bedrijf ter wereld was, is nu een ander bedrijf de gelukkige die deze titel mag dragen. Tesla dan? Nee, ook Tesla vangt veel klappen dit jaar en is fors in waarde gedaald. Wat niet gedaald is? Olie! De grootste oliemaatschappij ter wereld, Saudi Aramco, is sinds vandaag het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Want terwijl de aandelenkoers van Saudi Aramco profiteerde van de hoge olieprijzen van de afgelopen weken , kwamen de aandelen van de iPhone-fabrikant steeds meer onder druk te staan door stijgende kapitaalmarktrentes en zorgen over groei. Vandaag daalde Apple met vier procent tot het laagste niveau in zes maanden. Saillant detail: Apple zette in de eerste dagen van dit jaar nog een nieuw record neer, als eerste bedrijf ter wereld dat een beurswaarde van 3 miljard dollar waard bereikte.

De prijs van Saudi Aramco op de beurs in Riyad is echter sinds half maart met meer dan 17 procent gestegen door de hoge olieprijzen. De prijs van Apple daarentegen is sinds eind maart met bijna 17 procent gedaald. Het vooruitzicht van een stijgende rente zorgde ervoor dat beleggers vooral technologieaandelen verkochten. Dit omdat beleggers in de afgelopen periode van spotgoedkoop geld (geld lenen was dead cheap, bijna gratis) bijna massaal vertrouwden op snelgroeiende technologiebedrijven. Nu is de markt echter veranderd en dreigt de rente fors te stijgen gezien de hoge inflatie, wat zou kunnen betekenen dat de FANG aandelen overgewaardeerd zijn.

Via: Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.