Bedrijfsresultaten in het licht van een naderende recessie

Geleidelijk verschuift de focus van de markt voor de komende weken van waar de piek in de rente ligt even naar de bedrijfsresultaten.

Bedrijfscijfers in het licht naderende recessie

Geleidelijk verschuift de focus van de markt voor de komende weken van waar de piek in de rente ligt even naar de bedrijfsresultaten. Voor wat betreft de rente krijgen we komende week de inflatiecijfers in de VS. Dit is de laatste keer dat er sprake is van een gunstige vergelijkingsbasis waardoor de inflatie dus hoger kan uitvallen dan verwacht, al zijn er ook voldoende signalen dat inflatie begint af te komen. Dat geldt voor de transportsector, voor de voedselsectoren en op termijn ook voor de huizenmarkt. Ook de prijs van tweedehandsauto’s, die toen autoprijzen nog stegen goed waren voor een vol procentpunt inflatie, is aan het dalen. Verder is een renteverhoging van 0,75 procent al verdisconteerd, inclusief enkele kleinere daarna. Het is onwaarschijnlijk dat de Fed de rente sterker zal verhogen op korte termijn en linksom (de inflatie) of rechtsom (een groot financieel ongeluk) zitten we niet zo ver meer van een draaiende Fed af.

FeeQg-tXwAI0wVA

Nu de verder stijgende rente niet meer het argument is om negatief te zijn, worden de kaarten gezet op tegenvallende winsten. Op zich is dat terecht, want een recessie is meestal ook een winstrecessie. Nu is dit wel de meest voorspelde recessie ooit, maar de start laat nog even op zich wachten. Ook het laatste banenrapport wijst nog niet bepaald op een recessie. De werkloosheid ligt nu op het laagste niveau sinds 1969. Vreemd genoeg lijken de renteverhogingen de economie te stimuleren. Commerciële banken hebben dankzij de stijgende rente meer mogelijkheden om een goede rentemarge in te prijzen en zijn daardoor bereid meer krediet te verlenen. Ook zijn er mensen in onzinbanen (ik neem als voorbeeld maar de 10-minuten bezorgers) die werken bij bedrijven die alleen kunnen overleven bij een rente van nul procent en al die mensen stappen nu over naar een productieve baan en dragen bij aan de economische groei. Ook konden bedrijven lange tijd niet vertrouwen op de extreem lage rente om investeringsbeslissingen te nemen. Of als ze gingen investeren, dan het liefst in de terugkoop van eigen aandelen. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de toegenomen noodzaak om op de (loon)kosten te letten ,wordt er geïnvesteerd in automatisering en robotisering. Hoge energieprijzen vragen om besparingsmaatregelen en ook die vergen vaak eerst investeringen. Bovendien is er duidelijk sprake van afkoeling bij bedrijven voor wat betreft het aantrekken van nieuw personeel. Lagere banengroeicijfers lijken een kwestie van tijd. 

FefFvuyXgAEOWOs

Verder zag ook elke ondernemer deze recessie al ver van tevoren aankomen (overigens is die recessie er nog steeds niet en kan het wel tot begin 2024 duren voordat die start, als die al start) waardoor ze preventief al mensen zijn gaan ontslaan en extra gelet hebben op de kosten. Op het moment dat door de inflatie en door de relatief hoge eindvraag dan de omzet meevalt en de kosten onder controle zijn, is het maar de vraag of resultaten gaan tegenvallen. De hogere inflatie wordt ook met enige regelmaat aangegrepen door bedrijven om betere marges te realiseren. Als iedereen de prijzen met 10 procent gaat verhogen, is er simpelweg meer ruimte om ook de prijzen te verhogen. Verder is duidelijk zichtbaar dat toeleveringsproblemen voor een belangrijk deel zijn opgelost. Mogelijk dat hoge energieprijzen er nu toe zullen leiden dat bepaalde andere onderdelen (denk aan aluminium of onderdelen uit andere fabrieken die door de hoge energieprijzen stil liggen) even niet te leveren zijn, maar vooralsnog wordt hier weinig over geklaagd.

FeH5Vc_XwAAqgib

Beleggers hebben meer vragen dan antwoorden en zullen in de resultaten over het derde kwartaal op zoek gaan naar de mogelijke problemen en waarschuwingen. Op indexniveau rekent de markt in de Verenigde Staten nu op 3,5 procent winstgroei, eigenlijk is dat gelet op de sterke dollar een knappe prestatie. Het vorige kwartaal is uitgekomen op 6 procent winstgroei, maar dat is dan na de gebruikelijke meevallers. Het is mogelijk dat er dit keer meer tegenvallers zijn, maar door de negatieve anticipatie van de markt kan de koersreactie op zo’n tegenvaller wel eens beperkt blijven. Dit is immers de meest voorspelde recessie ooit en tegenvallers is waar markten al op rekende. De verrassing zit in de meevallers en die zijn er ook. 

FefunCbWYAMfXBg
FeK58hVVQAEfRsr

Wel is inmiddels de kans op een financieel ongeluk groot door de snel afnemende liquiditeit. Na de Britse pensioenmarkt en Credit Suisse is het wachten op nieuwe kandidaten. Het is ook erg onrustig in de obligatiemarkt. Wie de MOVE-index (blauwe lijn) afzet tegen de VIX-index (oranje lijn) ziet dat de kans op ongelukken in de obligatiemarkt groter is dan in de aandelenmarkt. Tegelijkertijd creëert dit wel een aantrekkelijk instapmoment voor bepaalde obligaties. FeP7X_oXEAAe1tI-1

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.