Beleggen in hout, de moeite waard?

In deze volatiele tijden met veel spanning in de markt kan het nooit kwaad eens wat verder te kijken naar andere mogelijke beleggingen.

De Russische invasie in Oekraïne heeft verschillende grondstoffen in prijs doen stijgen. Nu is er ook een tekort aan houtpulp. De voorraden zijn daar zo sterk gedaald dat Suzano SA – één van de grootste producenten ter wereld – vreest voor tekorten, met hogere papierprijzen (inclusief duurder verpakkingsmateriaal, tissues en toiletpapier) tot gevolg. Rusland is een belangrijke bron van hout voor Europa, maar sinds de invasie komt er geen hout meer uit Rusland. Dat betekent dat de capaciteit in de Scandinavische landen omhoog moet en ook de vraag naar pulp uit Latijns-Amerika is sterk gestegen

European_Pulp

Een nadeel van veel grondstoffen voor beleggers is dat ze geen coupon geven en ook geen dividend. Ze zijn uiteindelijk waard wat de gek ervoor geeft. Dat zorgt er voor dat grondstoffen ook geen structurele beleggingscategorie zijn, eigenlijk zijn ze alleen in de opgaande fase van de grondstoffensupercyclus interessant. Hout is een uitzondering. Het wordt elk jaar namelijk meer waard door groei. De groei is niet afhankelijk van de economie of de ontwikkeling op de beurs en dankzij het stijgende CO2-gehalte in de lucht, groeien bomen zelfs sneller.

Schermafbeelding 2022-05-08 om 12.37.20

Hout is de ideale grondstof om CO2 in op te slaan. In dat opzicht is het vreemd dat onder de noemer van biomassa het vers gekapte hout meteen weer wordt verstookt. Hout kan ook prima gebruikt worden om huizen van te bouwen, zeker als het wordt afgezet tegen milieuvervuilende materialen als steen en cement. Verder wordt plastic steeds vaker vervangen door papier, vaak gemaakt van hout.

EzruJ3UWYAUKbZy

De voordelen van een belegging in hout blijven niet beperkt tot positieve impact op milieu en klimaat. Hout staat op land en dat is per definitie een schaars goed. De kans is groot dat we als gevolg van de versnelling van het duurzaamheidsbeleid meer zullen doen om regenwouden te beschermen. Het aanbod neemt dus af, maar de vraag niet. Een boom groeit elk jaar. Hoe groter de boom, des te beter de kwaliteit van het hout. In de afgelopen decennia lag het rendement op hout vrijwel gelijk aan dat op aandelen en dat bij een veel lagere standaarddeviatie. Bovendien kopen sommige beleggers hout om zich in te dekken tegen inflatie, hout wordt immers in tal van producten gebruikt. Waar hout geen bescherming tegen kan bieden is de natuur. Plagen en bosbranden drukken het rendement.

Schermafbeelding 2022-05-08 om 12.35.47

Beleggen in hout kan door een bos te kopen, maar met het bezit van een regulier bos in Nederland worden dit soort rendementen niet behaald. Hier kost het onderhoud vaak meer geld dan het hout oplevert. In de Verenigde Staten is driekwart van de bossen in handen van particulieren en zijn er ook speciale vastgoedfondsen op het gebied van hout. Ook zijn van oorsprong grote geïntegreerde papiermaatschappijen vaak in het bezit van uitgestrekte bossen. Verder zijn er ook beleggingsfondsen speciaal gericht op investeringen in hout.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.