Beurscrisis: deze twee factoren zouden de ommekeer moeten brengen

De Amerikaanse aandelenmarkt heeft, net als andere beurzen, zwaar geleden. Terwijl sommige banken hun verwachtingen verlagen, zien anderen de eerste tekenen van een ommekeer.

Citigroup heeft Amerikaanse aandelen op ‘neutraal’ gezet omdat bankstrategen op Wall Street het risico van een recessie in de VS zien. De markt vertoont tekenen van een “deflatoire zeepbel”. De koersdaling van de bredere Wall Street-aandelenbarometer S&P 500 staat sinds het begin van het jaar op min 15 procent.

Citi-analisten klagen ook over een gebrek aan betrouwbaarheid van aanwijzingen, zoals de FED zou moeten geven. “Gezien het feit dat de FED zeer waarschijnlijk tijd nodig heeft om te reageren op zwakte in aandelen en groei, brengen we onze langdurige ‘overweging’ voor Amerikaanse aandelen terug naar nul”, zei het in een commentaar. De Citi-strategen rond Dirk Willer houden de ‘overweging’ in Chinese aandelen en staatsobligaties.

Een inzinking van de groei in ‘s werelds grootste economie is ook het scenario van andere banken. Ook ‘s werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock en de New Yorkse bank Morgan Stanley zijn de laatste tijd kritischer geworden in hun beoordeling van Amerikaanse aandelen.

De meningen over de verdere ontwikkeling van aandelen zijn echter verdeeld. Er gaan steeds vaker stemmen op die recessierisico’s overdreven vinden.

JPMorgan: Bedrijven gaan meer eigen aandelen inkopen

Vanuit het oogpunt van JPMorgan is de uitbodeming nabij, omdat aandeleninkoop de markt waarschijnlijk een nieuwe impuls zal geven. Het aantal aangekondigde buybacks is al sterk gestegen en deze activiteit bedraagt dit jaar al 429 miljard dollar. Dat is meer dan in 2021 en 2019, aldus JPMorgan-analist Marko Kolanovic.

Geplande buybacks worden vooral waargenomen in technologiebedrijven, de financiële sector en in de zorgsector, maar ook in energie. Nog steeds sterke kasstromen en mooie marges blijven Amerikaanse bedrijven in staat stellen hun eigen aandelen terug te kopen met als doel hun belangen te consolideren.

JPMorgan verwacht een toename van de aankondigingen van “terugkopen”. Volgens de bank zit zo’n 15 procent van de Amerikaanse bedrijven nog in een ‘black-out window’, een fase na de presentatie van de cijfers waarin ze dergelijke aankondigingen niet mogen doen.

Waarderingen dalen – is de markt niet langer te duur?

De S&P 500 wordt momenteel verhandeld op ongeveer 4.000 punten, terwijl analisten wiens schattingen worden gevolgd door Bloomberg verwachten dat de bedrijven die in de index zijn opgenomen gemiddeld $ 248 aan winst per aandeel zullen hebben. Dit zou resulteren in een toekomstgerichte koers-winstverhouding (K/W) van 16. Dit is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van drie decennia.

Dergelijke waarderingsmaatstaven worden besproken als een andere reden waarom de prijsdaling op de Amerikaanse markt binnenkort voorbij zou kunnen zijn. Met een k/w van 16 zou de S&P 500 niet ultra goedkoop zijn, maar wel redelijk gewaardeerd.

Recent is de Amerikaanse markt weer meerdere dagen op rij gestegen. De redenen zijn een iets zwakkere dollar, nieuwe interpretaties van de FED-verklaringen en bedrijfswinsten. Beleggers die denken dat ze de “dip” kunnen kopen, gokken er echter vooral op dat de $ 8 biljoen aan waardeverliezen sinds het begin van het jaar de markt minder kwetsbaar hebben gemaakt.

Vrees voor winstdalingen

Deze prognose heeft echter ook een zwak punt: de winstramingen van analisten zouden botsen met de realiteit als de VS echt een recessie zouden ervaren.

Als de winst in 2023 met 13 procent zou dalen – dat aantal is een mediaan van perioden van crisis sinds de Tweede Wereldoorlog – zou de winst per aandeel dalen tot $ 198, niet tot $ 248 zoals ze momenteel voorspellen, volgens Bloomberg. Dit zou de koers/winstverhouding van de S&P 500 terugduwen naar een relatief hoge 21.

Via: cash.ch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.