Cathie Wood’s ARK blijft achter bij de rest

Haar ‘Innovation ETF’ blijft fors achter ten opzichte van de indices.

De bovengemiddelde rendementen die haar fondsen – met name de ARK Innovation ETF (ARKK) – in 2020 tijdens de coronapandemie lieten zien, maakten Cathie Wood beroemd en zorgden zelfs voor vergelijkingen met beleggingslegende Warren Buffett. Maar er is niets meer over van de vroegere outperformance vandaag; beleggers zouden achteraf gezien beter af zijn geweest met een ETF op de S&P 500.

Cathie Wood verbaasde beleggers in 2020 met haar ARK Innovation ETF (ARKK) en haar jaarlijkse prestatie van 145,8 procent, wat ongeëvenaard was. Haar stockpickingstrategie, waarbij ze zich vooral richt op disruptieve technologieën en innovaties, maakte de oprichter van ARK Invest beroemd en bezorgde haar zelfs een reputatie als de “beste belegger ter wereld”. Maar vandaag is er niet veel meer over van het vroegere succes. Terwijl de geldstroom van de FED speculatieve investeringen zoals die van Wood destijds opdreef, zorgt de verschuiving van het monetaire beleid met stijgende rentetarieven en de inflatoire omgeving er nu voor dat beleggers (dure) groeiaandelen ontvluchten. Stijgende rentes hebben een negatief effect op met name de waarderingen van techaandelen, en zorgen over afvlakkende economische groei verminderen ook de appetijt voor beursspeculatie. Cathie Wood voelt dit ook met haar inzet op nieuwe technologieën: sinds de all-time high van 157,91 Amerikaanse dollar in februari 2021 is de prijs van de ARK Innovation ETF met ongeveer 73 procent gedaald tot 43,08 Amerikaanse dollar (vanaf de slotkoers op 17 mei van dit jaar). Zelfs het verslaan van de benchmark is verleden tijd.

Amerikaanse indices presteren beter dan ARK Innovation ETF

Sinds het voorjaar van 2021 zijn de investeringen van Wood in lastiger vaarwater gekomen, met verbazingwekkende gevolgen: het totale rendement van het vlaggenschip ARK Innovation ETF (ARKK), dat ooit gemakkelijk beter presteerde dan andere beleggingen, is nu slechter dan dat van de brede Amerikaanse tech-index NASDAQ Composite. ARKK begon op 31 oktober 2014 op de beurs met een koers van 20,42 US dollar en heeft sindsdien met zo’n 110 procent kunnen stijgen. De NASDAQ Composite opende op 31 oktober 2014 op 4.639,45 punten en is sindsdien met ongeveer 158 procent gestegen. De NASDAQ 100 steeg in deze periode zelfs met ongeveer 201 procent. De marktbrede S&P 500 kan de ARKK ook goed bijhouden met een prestatiestijging van ongeveer 104 procent sinds 31 oktober 2014. De S&P Total Return, die rekening houdt met dividenduitkeringen en opbrengsten van inschrijvingsrechten, steeg in dezelfde periode zelfs met ongeveer 136 procent (peildatum is 17 mei). ARKK presteert nu ook slechter dan de S&P 500 op zijn geannualiseerde 5-jaars rendement, een periode die Cathie Wood vaak noemde als haar beleggingshorizon.

Voor beleggers betekent dit dat ze ondanks het extreem sterke jaar 2020 beter af waren geweest met een ETF op een van de genoemde Amerikaanse indices dan met een belegging in de ARK Innovation ETF, vooral omdat de kosten ook daar lager zouden zijn geweest. Voor Cathie Wood is dit waarschijnlijk een bijzonder bittere nederlaag.

Wood houdt vast aan haar strategie, investeerders blijven bij Wood

Maar ondanks het feit dat de ARK Innovation ETF sinds het begin van het jaar meer dan 56 procent heeft verloren, blijft Cathie Wood vasthouden aan haar strategie en bevestigde ze volgens Bloomberg dat de wereldeconomie momenteel de grootste technologische transformatie in de geschiedenis doormaakt, die veel potentieel heeft voor sommige van haar investeringen. Beleggers lijken het ook zo te zien en blijven Wood trouw ondanks de recente droge periode. Volgens Bloomberg heeft ARKK tot nu toe een netto-instroom geregistreerd in het lopende jaar. Volgens Cash.ch ontving ARKK begin mei alleen al in één dag $ 366,7 miljoen – de grootste instroom in een jaar – hoewel het fonds in april zijn slechtste maandelijkse prestaties tot nu toe boekte, een daling van 29 procent.

Volgens Athanasios Psarofagis, ETF-analist bij Bloomberg Intelligence, is de recente instroom te wijten aan de buy-the-dip-mentaliteit. ‘Het sentiment ten opzichte van ARKK en aandelen in het algemeen was erg pessimistisch. Ik denk dat beleggers denken dat de prijzen laag genoeg zijn om er weer in te komen. Al is het maar voor even’, citeert ‘Cash.ch’ de expert. Of dit de juiste beslissing is of dat beleggers hadden moeten kiezen voor een ETF op S&P 500, of de Nasdaq, de tijd zal het uitwijzen.

Via: Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.