Bitcoin boemerang: Tesla en MicroStrategy forse afschrijvingen

Tesla ziet een afschrijving van ongeveer $ 440 miljoen op zijn Bitcoin posities, na de meest recente crypto crash, volgens een schatting van de “Daily Telegraph”. Ouch.

Tesla kocht begin vorig jaar voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoin. Bitcoin wordt momenteel alleen verhandeld voor ongeveer 20K USD, wat de Bitcoin-investering van Tesla op ongeveer $ 821 miljoen brengt. Drie maanden geleden was dat nog 1,26 miljard dollar.

Tesla zal daarom waarschijnlijk een waardevermindering van zijn Bitcoin-holdings van ongeveer $ 440 miljoen (gelijk aan 9 procent van de jaarwinst in 2021) aankondigen wanneer het bedrijf binnenkort haar kwartaalresultaten presenteert, schrijft de Telegraph. De prijs van Bitcoin is met 60 procent gedaald van $ 46.700 aan het begin van het jaar, van de all-time high in november met maar liefst 75 procent.

Tesla accepteerde Bitcoin vorig jaar kort als betaalmethode, maar draaide de beslissing terug nadat Tesla-CEO Elon Musk zijn zorgen had geuit over de milieu impact van de cryptocurrency.

MicroStrategy zal waarschijnlijk ook afschrijvingen rapporteren

MicroStrategy wordt beïnvloed door de Bitcoin-crash. Toen de Amerikaanse softwarefabrikant in de zomer van 2020 Bitcoin in grote hoeveelheden begon te kopen, rechtvaardigde ceo Michael Saylor dit met het feit dat inflatie contant geldbezit waardeloos zou maken. Aan het einde van het tweede kwartaal waren de crypto-holdings die hij sindsdien heeft opgebouwd echter nu $ 3,4 miljard minder waard dan in het voorgaande kwartaal.

Zolang er geen Bitcoin wordt verkocht, zal MicroStrategy op papier verlies blijven lijden volgens de Amerikaanse boekhoudregels. Niettemin zal het bedrijf waarschijnlijk een aanzienlijke afschrijving moeten maken bij het rapporteren van de resultaten van het tweede kwartaal. Het aandeel MicroStrategy daalde het afgelopen kwartaal met 66 procent, zelfs meer dan Bitcoin.

Toen de Bitcoin-prijs in het afgelopen kwartaal zijn grootste inzinking in meer dan een decennium doormaakte, verhoogde Saylor zijn posities nog meer. Eind juni kondigde MicroStrategy aan dat het zijn resultaten op de reguliere datum zou publiceren. Op Wall Street eisen toezichthouders meestal dat men grote verliezen veel sneller meldt.

De Bitcoin-holdings van MicroStrategy waren aan het einde van het eerste kwartaal ongeveer $ 5,9 miljard waard. Bij de Bitcoin-koers van zo’n 19.000 dollar eind juni was het aandeel slechts zo’n 2,45 miljard dollar waard en dus 58 procent minder dan drie maanden geleden.

Shirish Jajodia van de afdeling investor relations van MicroStrategy vertelde Bloomberg desgevraagd dat het bedrijf geen plannen heeft om Bitcoin te verkopen. Aandeelhouders steunden de strategie. Hij benadrukte de “robuuste kapitaalstructuur” van MicroStrategy, die het bedrijf beschermde tegen kortetermijnschommelingen.

Via: cash.ch en bloomberg

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.