‘Black Swan’ auteur Nassim Taleb vergelijkt bitcoin met kankergezwel

Volgens auteur Nassim Nicholas Taleb hebben jaren van nulrentebeleid de economische structuur vernietigd. Dit heeft ook geleid tot Bitcoin, een “besmettelijke ziekte”.

Jaren van nulrentes in de VS zouden de Amerikaanse economie hebben geschaad en speculatieve zeepbellen zoals Bitcoin hebben gecreëerd. Dat is wat Nassim Nicholas Taleb, de auteur van het boek ‘The Black Swan’, onlangs zei in een CNBC-interview.

“We hebben bijna 15 jaar in een soort Disneyland gewoond, wat in feite de economische structuur heeft vernietigd. Stel je voor: geen rente”, vervolgde Taleb.

“Met nulrente schaad je de economie gedurende lange tijd. Deze creëren bubbels, creëren tumoren zoals Bitcoin en leiden tot hedgefondsen die niet zouden moeten bestaan, maar al 15 jaar bestaan,” zei de voormalige optiehandelaar en financieel wiskundige.

Taleb is in het verleden al kritisch geweest over Bitcoin. Zo heeft hij de cryptomunt een “overbodig product van lage rentes” genoemd en vergeleken met een “besmettelijke ziekte”.

Van “Disneyland” naar het normale economische leven

De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting renteverhogingen blijven doorvoeren om lenen nog duurder te maken. De daaropvolgende vertraging van de economische activiteit is bedoeld om de hoge inflatie te beteugelen.

“We moeten terug naar het normale economische leven. Mensen met ervaring herinneren zich dat er op een gegeven moment zoiets bestond als een kortingsvoet. Investeringen moesten ook cashflow genereren. De nieuwe generatie kan zich dit niet meer voorstellen”, aldus de ‘Black Swan’-auteur.

De Federal Reserve hield het belangrijkste rentetarief tussen 2008 en 2015 in een bandbreedte van 0 tot 0,25 procent. Vooral tijdens de wereldwijde financiële crisis werden extreem lage rentetarieven toegepast.

In het boek “The Black Swan”, dat een internationale bestseller werd, behandelt Taleb de extreme effecten van zeldzame en onvoorspelbare breakout-gebeurtenissen. Hij noemt dergelijke gebeurtenissen “zwarte zwanen”. Voor Taleb hoort ook de financiële crisis in 2008 erbij.

Via: cash.ch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.