Goldman Sachs: neergang techaandelen zet door

Techaandelen behoorden de afgelopen jaren tot de favorieten van beleggers. Maar de afgelopen maanden werd de sector erg geplaagd. Volgens Goldman Sachs is de uitverkoop op de techmarkt nog niet voorbij.

De NASDAQ Composite heeft sinds het begin van het jaar ongeveer 30 procent van zijn waarde verloren. Daardoor zakte de Amerikaanse index, die vooral doorspekt is met techaandelen, nog dieper dan de Dow Jones, waarvoor sinds begin dit jaar een verlies van ruim 15 procent in beleggersportefeuilles is geboekt.

Verwachtingen Goldman Sachs

Terwijl techbeleggers hopen dat dit de bodem inmiddels wel is en het dieptepunt van het jaar zal markeren, is Goldman Sachs Managing Director Eric Sheridan nog niet zo ver, omdat de situatie van de economie en de markt nog te onzeker is. “Wat tech-investeerders willen, is inzicht in een rustige economische omgeving”, vertelde de expert aan Yahoo Finance Live op de Goldman Sachs Communacopia + Technology Conference.

Sheridan verwees in het bijzonder naar het fundamentele karakter van tech-investeringen: “Tech is inherent een beleggingscategorie met een risicopremie en risicobereidheid. En wanneer mensen onzeker zijn over wat de inflatie is, wat er gebeurt in de macro-economische omgeving, wat de Fed gaat doen – dit alles creëert onzekerheid,” benadrukte hij. “Als gevolg hiervan neemt de risicobereidheid af en worden de aandelen van de sector verkocht. Je hebt dus echt een stabiele macro-omgeving nodig waarin mensen zich op hun gemak voelen om meer risico terug te brengen in hun portefeuille.”

Onzekerheden in de markt

In feite hebben de laatste paar handelsweken weinig zekerheid gehad voor beleggers. Zowel de VS als Europa kregen vervelend nieuws van het consumentenprijsfront en techaandelen kwamen na de publicatie van de nieuwste inflatiecijfers opnieuw flink onder druk te staan. Tegelijkertijd wordt de markt bang voor het monetaire beleid van de centrale banken.

Groeibedrijven in de techsector zijn vaak afhankelijk van financiering om op een groeipad te blijven. Als de rente stijgt, maar ook de kapitaalkosten voor techbedrijven stijgen – wordt dit in de markt beschouwd als een van de redenen voor de onevenredige uitverkoop op de techmarkt sinds de aanpassing van het monetaire beleid door de centrale banken.

Ook optimistischere toon van Goldman Sachs

Ondanks de verwachting dat techaandelen in de markt waarschijnlijk onder druk zullen blijven staan, ziet Sheridan ook positieve trends. De stemming op de conferentie was dan ook positiever dan de reactie van de markt doet vermoeden, aldus de expert. “Ironisch genoeg horen we dat de vraag van de consument prima is. […] luisterend naar bedrijven zou je niet het gevoel hebben dat Amerikaanse consumenten zich gedragen alsof we al in een recessie zitten,” voegde Sheridan eraan toe.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.