Cathie Wood: Fed niet goed bezig

Wood heeft kritiek op het beleid van de Federal Reserve. Volgens haar handelt de Fed ‘achteruit’ – en dit heeft dramatische gevolgen voor de economie. Wood geeft ook een grote fout toe.

Fed-voorzitter Jerome Powell kondigde in maart de verhoging van 0,25 procent aan van het Amerikaanse belangrijkste rentetarief, dat sinds 2020 op nul staat, als reactie op de aanhoudend hoge inflatie. Daarna volgden nog twee renteverhogingen, eerst met 0,5 en daarna zelfs met 0,75 procent. Momenteel staat het belangrijkste rentetarief op 1,75 procent en tegen het einde van het jaar zal het naar verwachting stijgen tot meer dan 3 procent. Duidelijk te hoog – althans dat is de mening van tech belegger Cathie Wood.

Wood geeft toe: Inflatie onderschat

Cathie Wood is een van de belangrijkste slachtoffers van het restrictieve monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve: stijgende belangrijke rentetarieven en de inkrimping van de balans van de Fed schaden vooral meer speculatieve, risicovollere financiële asset classes zoals cryptocurrencies en hoog gewaardeerde tech-hoogvliegers, zoals Wood’s posities Zoom, Roku of Teladoc Health. In een recent CNBC-interview gaf ze toe dat ze het risico op inflatie van geopolitieke aanbodtekorten en geopolitieke conflicten had onderschat: “We hadden het op één punt mis, en dat was dat de inflatie zo hardnekkig is als het is,” zei Wood. “Ik kan niet geloven dat het probleem van wereldwijde vertragingen in de toeleveringsketen meer dan twee jaar heeft geduurd, en natuurlijk hadden we de Russische invasie van Oekraïne niet kunnen voorspellen. Inflatie was een groter probleem, maar het bereidde ons voor op deflatie.”

Het vlaggenschipfonds, ARK Innovation ETF (ARKK), heeft dit jaar meer dan 50 procent aan waarde verloren als gevolg van inflatie en het daarmee gepaard gaande restrictieve Amerikaanse monetaire beleid. Het is dan ook niet per se verwonderlijk dat de sterbelegger zeer kritisch is over de renteverhogingen van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Wood ziet nu al “gevaarlijke” tekenen van economische neergang

Wood is van mening dat de Fed het tempo van de renteverhogingen aanzienlijk zou moeten vertragen, aangezien verschillende zinvolle economische indicatoren al wijzen op een aanzienlijke economische vertraging. Zoals ze op Twitter schrijft, negeert de Fed ‘deflatoire en gevaarlijke signalen’. Het lijkt de vraag hoe Wood “deflatoire” tekenen kan zien te midden van een inflatie in mei in de VS van 8,6 procent – het hoogste percentage in meer dan vier decennia. Zeker, niet alle economen zullen het eens zijn met Wood’s argument. Maar welke signalen noemt Wood als bewijs? Aan de ene kant de verdubbeling van credit defaulted swaps (CDS) – verzekeringspolissen tegen insolventies – dit jaar, wat een weerspiegeling zou moeten zijn van een verhoogde verwachting van toenemende wanbetalingen van bedrijven. Aan de andere kant wijst de afvlakking van de rentecurves tussen de twee- en tienjarige Amerikaanse staatsobligaties op een dreigende recessie, benadrukt Wood. Deze economische vertraging zal een deflatoir effect hebben op de geldhoeveelheid. Daarom gaat Wood er ook van uit dat we de piek van de inflatie gepasseerd zijn.

Fed richt zich te veel op CPI

In plaats van deze signalen serieus te nemen en op zijn minst de “draconische” renteverhogingen te vertragen, vertrouwt de Fed te veel op de consumentenprijsindex (CPI), klaagt Wood. De CPI is echter terugblikkend, de laatste ontwikkelingen worden onvoldoende meegenomen door deze inflatie-indicator. Zoals Yahoo Finance de technische expert citeert, zou het kijken naar de CPI “alsof je tijdens het rijden in de achteruitkijkspiegel kijkt.”

In plaats daarvan moet de Fed letten op het huidige consumentensentiment. “Het consumentensentiment is vandaag lager dan tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008-09 en de twee recessies van 1980-82, toen Fed-voorzitter Paul Volcker de inflatie van meer dan 15 procent verstikte met 20 procent rente”, schreef Wood op Twitter. Een zwakker consumentensentiment zal de inflatie temperen, en daarom worden de “draconische” renteverhogingen van de Fed overdreven. Ze vreest dat de vermenigvuldiging van het belangrijkste rentetarief binnen enkele maanden de economie zo zal vertroebelen dat een recessie het enige mogelijke gevolg is.

Volgens Wood is de recessie al realiteit geworden.

Interessant is dat Wood een recessie in de VS niet als een toekomstige mogelijkheid beschouwt – integendeel, deze angst is al lang uitgekomen. “Naar onze mening zijn de VS in het eerste kwartaal in een recessie beland. Terwijl de enorme voorraden het reële bbp in het tweede kwartaal opblazen, zullen ze dan afnemen en de groei voor de rest van het jaar schaden,” voorspelt ze.

Voorraad wordt beschouwd als cyclische ruis die elk kwartaal kan bijdragen aan of van invloed kan zijn op de groei. In de regel houden deze veranderingen elkaar echter jaarlijks in evenwicht. Alle bbp-gegevens voor het tweede kwartaal, die het gevolg zijn van stijgende voorraden, zouden daarom op kwalitatieve basis als zwak worden beschouwd. Volgens de gangbare definitie spreekt men van een recessie wanneer de economische groei twee opeenvolgende kwartalen negatief is, voor de VS wordt dit bepaald door het National Bureau of Economic Research (NBER). In plaats van te voorzien in zijn ‘erfenis’, zou de Fed moeten zorgen voor de kwakkelende economie – en de rem zetten op renteverhogingen, volgens Wood.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.