Clouddiensten van Amazon superieur

De winst van Amazon lag hoger dan de verwachtingen van analisten.

In het afgelopen kwartaal lag de omzet van Amazon met 149,2 miljard dollar fors boven de verwachte 145,42 miljard dollar van de analisten. Over geheel 2022 is de omzet met 9 procent gegroeid, dit is de laagste groei sinds de beursintroductie 25 jaar geleden. De online omzet daalde met 2 procent op jaarbasis. Niet zo verwonderlijk omdat de online verkopen een enorme boost hebben gekregen van de lockdownmaatregelen. Bovendien staat de koopkracht van de consumenten onder druk vanwege de hoge inflatie. Meer Amerikanen gaan naar de winkel om aanbiedingen in te slaan.

De omzet bij de clouddienstverlening,  Amazon Web Services (AWS), steeg met 20 procent op jaarbasis naar 21,4 miljard dollar. Dit is beduidend beter dan bij de concurrenten. De stijging voldeed overigens net niet aan de verwachtingen van de analisten. De winst bij AWS is uitgekomen op 5,2 miljard dollar. Dit is bijna het dubbele van de totale winst van Amazon van 2,7 miljard dollar in het vierde kwartaal.

De advertentie-inkomsten lagen met 11,56 miljard iets boven de verwachtingen van analisten. In tegenstelling tot de andere social media- en internetbedrijven waarbij de inkomsten uit advertenties juist daalden, stegen de inkomsten bij Amazon met maar liefst met 19 procent op jaarbasis. 

Voor het lopende kwartaal verwacht Amazon een omzet van 121 tot 126 miljard dollar. Dit is een stijging van 4 tot 8 procent ten opzichte van dezelfde periode één jaar geleden. De outlook voor de omzet lag aan de onderkant van de 125,1 miljard dollar analistenconsensus.

De tegenvallende omzetoutlook voor het lopende kwartaal betekent dat het aandeel Amazon naar verwachting ongeveer 5 procent lager gaat openen vanmiddag. De koers van het aandeel is vorig jaar bijna gehalveerd ondanks een bescheiden stijging van de omzet. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het aandeel dit jaar op het slot van gisteren ruim 34 procent is gestegen.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.