ABB verslaat analistenverwachtingen

ABB zag haar winst dalen vanwege een flinke afname van het aantal orders.

ABB zag in het vierde kwartaal van 2022 de nettowinst dalen vanwege een flinke afname van het aantal orders. Deze daalden met 8 procent tot 7,62 miljard dollar. De daling is het gevolg van het feit dat klanten aan het hamsteren zijn geweest tijdens de coronapandemie en de daaropvolgende periode met distributieproblemen. Dit zorgde voor hoge voorraden bij de klanten van ABB en daarom bestelden ze in het vierde kwartaal wat minder. De nettowinst daalde naar 1,13 miljard dollar, waar in het vierde kwartaal van 2021 nog 2,64 miljard dollar winst werd behaald. In deze winst zat echter wel een boekwinst op een toen verkochte divisie. Analisten hielden hier rekening mee en verwachtten daarom slechts een nettowinst van 718 miljoen dollar. Deze verwachting werd door ABB dus ruim verslagen. Dat geldt ook voor de omzet. Deze kwam afgelopen kwartaal uit op 7,82 miljard dollar (3 procent meer dan het jaar ervoor) terwijl er 7,63 miljard dollar verwacht werd. Op operationeel niveau wist ABB de hogere kosten van inflatie, distributie en salarissen goed door te berekenen. Daardoor steeg de operationele winst met 16 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 naar 1,15 miljard dollar.

Hoewel de hoge inflatie en de normalisatie van het aantal orders onzekerheid brengt, verwacht ABB over heel 2023 geen terugval in de vraag naar hun producten en diensten. De omzet zal naar verwachting met meer dan 5 procent toenemen. Het dividend gaat met 2 cent omhoog naar 0,84 Zwitserse frank. Op de uitgestelde beursgang van de e-mobility unit is er al voor 525 miljoen Zwitserse frank aan pre-orders genoteerd. Het ligt nog steeds in de bedoeling om de beursgang door te zetten zodra het klimaat daarvoor geschikt is. ABB daalde in de ochtendhandel op de berichten.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.