Covid China

Bijna drie jaar had China een zero-covid-beleid met omvangrijke lockdowns, uitgebreide testen en zware quarantaineverplichtingen. In korte tijd is dat allemaal voorbij. 

Waar eerst de strenge maatregelen de Chinese economie raakten, dreigt nu de snelle opening de Chinese economie lam te leggen. Zelfs Xi Jinping erkende op oudjaarsavond dat er problemen waren met het nieuwe beleid, redelijk uniek voor een Chinese leider waar het traditie is om vooral niet over fouten te praten. Xi gaf aan dat het geen gemakkelijke reis is geweest en hoopte op betere tijden in de toekomst. Afgelopen week werden de laatste restricties (waaronder het verbod op internationale reizen) afgeschaft. Xi riep op tot eenheid en erkende daarmee de demonstraties tegen het zero-covid-beleid in november. Volgens hem is China een groot land waardoor het vanzelfsprekend is dat mensen in China verschillende opvattingen hebben. Hijzelf streeft naar consensus door communicatie en consultatie. Vele tientallen miljoenen Chinezen zijn in korte tijd besmet geraakt en hoewel er officieel slechts enkele doden worden gemeld, laten beelden van ziekenhuizen en crematoria wat anders zien. Xi stelt dat hij sinds de start van de pandemie het Chinese volk en het leven van de individuele Chinees altijd voorop heeft gesteld, waarmee het bijna klonk alsof hij excuses maakt voor de recente stappen. In dezelfde toespraak gaf Xi aan dat de economie in 2022 is gegroeid tot 120 biljoen renminbi, ongeveer 17,4 biljoen dollar, een nominale groei van meer dan 4 procent. De officiële groeidoelstelling voor 2022 was 5,5 procent groei, de markt zat op 3 procent. De verwachtingen voor 2023 worden geleidelijk naar boven bijgesteld door het opengaan van de Chinese economie.

im-695256

De huidige coronavariant is zeer besmettelijk, maar gelukkig veel minder gevaarlijk. Het aantal slachtoffers begint steeds meer te lijken op een stevige griepgolf. Net als andere virussen is ook corona nu één van de ‘hazards of modern life’. Het virus is nu ook in China endemisch, iets wat vroeger of later onvermijdelijk zou zijn. Doordat veel mensen in een korte tijd besmet raken, mag er ook een duidelijke piek in ziekenhuisopnames en sterftegevallen worden verwacht. Tegelijkertijd wordt groepsimmuniteit daardoor in snel tempo bereikt. Net als in andere landen is er dan sprake van een intensieve, maar zeer korte golf. Natuurlijk is het door de vele besmettingen mogelijk dat er een nieuwe en zelfs gevaarlijke variant uit muteert, maar waarschijnlijk is dat het virus steeds milder wordt. In andere landen zijn er juist nieuwe coronarestricties bijgekomen, voornamelijk voor reizigers uit China. In de Verenigde Staten zijn nu officieel meer dan 100 miljoen inwoners besmet (geweest) met het virus.

Scherm­afbeelding 2023-01-01 om 14.53.58

Deze golf in China zal waarschijnlijk snel passeren met een piek in januari en een snelle daling in februari en dan kan ook het consumentenvertrouwen snel herstellen. Ook in China hebben consumenten uitgebreid kunnen sparen in de afgelopen drie jaar. Ook daar zal het na de opening druk zijn in de horeca, op de vliegvelden, in de casino’ van Macau.

Scherm­afbeelding 2023-01-01 om 16.08.44

Veel huishoudens hebben gedurende de pandemie ook veel aankopen uitgesteld, met name big-ticket-items. Op korte termijn hebben de vele besmettingen ook een negatief effect op de vastgoedmarkt, maar zodra het aantal infecties gaat dalen, is er ruimte voor herstel. De overheid komt dit jaar met meer maatregelen om de vastgoedmarkt vlot te trekken. Ook zonder die maatregelen kan de Chinese vastgoedmarkt dit jaar met zo’n 5 tot 10 procent groeien.

FkqguMJWYAElD1Q

De Chinese economie zal zelf dit jaar met meer dan 5 procent kunnen groeien, waarbij er extra upside zit in het moment van volledig opengaan van de economie. Daarmee voegt China meer toe aan de wereldeconomie en dan hetzelfde China dat tien jaar geleden groeide met 10 procent.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.