Deze Chinese bedrijven keren wellicht terug naar China

Het taxidienst bedrijf DiDi trekt zich onder druk van de Chinese toezichthouder terug van haar notering in de VS. Wie zullen er nog meer volgen?

Begin december, ongeveer vijf maanden na haar debuut op Wallstreet, kondigde DiDi aan dat het zich zou terugtrekken van de New York Stock Exchange. In plaats daarvan zou het in 2022 opteren voor een notering in Hong Kong. De concurrent van Uber had met zijn Amerikaanse beursgang in de zomer de weerstand van Peking over zich afgeroepen en zitsindsdien in het vizier van de toezichthouder. De machtige Chinese cyberspace-toezichthouder CAC heeft sindsdien opdracht gegeven om de DiDi-app uit Chinese app-winkels te verwijderen en beschuldigt het bedrijf van ‘ernstige inbreuken’ bij het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens na een onderzoek.

Chinese bedrijven halen al jaren redelijk wat kapitaal op de Amerikaanse beurzen op. Maar in het licht van de aanhoudende Chinees-Amerikaanse spanningen groeide de argwaan aan beide kanten. China heeft bijvoorbeeld steeds meer zorgen geuit over de veiligheid en heeft daarom onlangs een hele reeks Chinese internetbedrijven onderzocht en strengere regels voor hen aangekondigd. Aan de andere kant bekritiseren Amerikaanse experts het gebrek aan transparantie van veel Chinese bedrijven die in New York zijn genoteerd en hun onduidelijke banden met de Communistische Partij.

Hong Kong als alternatief

Voor beleggers wordt het spannend om te zien welke Chinese bedrijven het voorbeeld van DiDi zullen volgen. Volgens analisten van Bloomberg kunnen de regelgevende ingrepen betekenen dat Chinese bedrijven, die momenteel alleen aan een Amerikaanse beurs genoteerd zijn en die tezamen een beurswaarde van bijna 200 miljard USD hebben, binnenkort mogelijk moeten terugkeren naar Hongkong of het vasteland van China.

Voor de Chinese bedrijven die de druk van de autoriteiten voelen zou een notering in Hongkong een goed alternatief kunnen zijn. Dit zou hen in staat stellen om toegang te blijven houden tot internationale investeerders en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de wensen van Peking. Volgens ‘Bloomberg’ zou een notering in Hongkong ook makkelijker en sneller zijn dan op het Chinese vasteland.

De volgende aandelen zouden verwacht worden de notering in Amerika los te laten.

Pinduoduo

De online retailer Pinduoduo is het grootste Chinese bedrijf dat exclusief op de Amerikaanse beurs genoteerd staat naar beurswaarde en is volgens Bloomberg daarom een van de topkandidaten om mogelijk terug te keren. Op zijn internetplatform biedt het in Shanghai gevestigde bedrijf zijn klanten een breed scala aan producten, waaronder voedsel, mode, cosmetica en elektrische apparaten. Net als bij Groupon worden ook koopjes aangeboden en worden groepskortingen georganiseerd.

NIO

De Chinese autofabrikant van elektrische voertuigen NIO zou het voorbeeld kunnen volgen van zijn branchegenoten XPeng en Li Auto, die al genoteerd zijn aan de beurs van Hongkong. NIO wordt steeds meer een serieuze concurrent van Tesla. Hoewel de Chinezen qua eenheidsaantallen nog ver verwijderd zijn van de marktleider, zijn ze bezig met een flinke inhaalslag. Pas in december werd een nieuw model gepresenteerd dat moet concurreren met Tesla’s populairste elektrische auto, de Model 3.

KE Holdings

Ook de Chinese vastgoedgroep KE Holdings Inc zou volgens Bloomberg kunnen toegeven aan druk vanuit de toezichthouder. Naast haar vastgoedmakelaardij biedt de groep diensten aan op het gebied van woningtransacties via haar online en offline platform ‘Beike’. Het aanbod omvat ook bijvoorbeeld woningrenovatie en financiële diensten.

Kanzhun

Kanzhun Ltd debuteerde pas in juni op Wallstreet, maar net als DiDi zou het binnenkort een notering in Hong Kong kunnen aanvragen vanwege druk vanuit Peking. Als online rekruteringplatform verbindt het werkzoekenden en zakelijke gebruikers via zijn interactieve mobiele applicatie ‘BOSS Zhipin‘.

Tencent Music

Tencent Music Entertainment Group, dat sinds 2018 een notering heeft op Wallstreet, zou ook consequenties kunnen trekken uit het gespannen politieke klimaat en een beursgang in Hongkong overwegen. Naast online muziekdiensten omvat het platform van het muziekentertainmentbedrijf ook online karaoke en muziekgerichte livestreamingdiensten.

Futu Holdings

Futu Holdings Limited is sinds maart 2019 genoteerd aan NASDAQ, maar het zou ook een van de bedrijven kunnen zijn die zich tot de Hong Kong Stock Exchange zullen wenden. De ‘neo-broker’ stelt zijn klanten in staat om aandelen, warrants, opties en ETF’s op verschillende markten te verhandelen via zijn digitale brokerageplatform ‘Futu NiuNiu‘.

Let wel, Futu is een branchegenoot van Robinhood, maar de bedrijven verschillen in hun verdienmodel. Futu verdient aan transactiekosten. Robinhood wordt echter betaald door beurshandelaren om klantorders naar hen door te sturen. Met dit controversiële payment-for-order-flow-model ontvangt Robinhood één commissie per doorberekende transactie.

iQiyi

De Chinese online entertainmentdienst iQiyi Inc. zou ook naar Hongkong kunnen kijken. Naast zijn op entertainment gebaseerde sociale mediaplatform iQiyi Paopao biedt het Chinese bedrijf een ander toepassingsplatform voor video-inhoud zoals films, tv-games, variétéshows en anime.

Via: Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.