Deze mislukte IPO daalt vandaag nog eens 23%

Het afgelopen half jaar is het verlies nog eens veel groter dan dat…

Beursgang Oatly

Oatly was bij de beursgang van mei dit jaar op de Nasdaq in eerste instantie een groot succes. De introductieprijs van 17 USD werd de eerste handelsdag al direct ver achter zich gelaten, om de eerste maand te pieken op 29 USD. Na mid juni daalde het aandeel fors. Ten opzichte van de openingskoers op de eerste handelsdag kent het aandeel een daling van bijna 60%

Bron: Google

Oprah

Ja ja, niemand minder dan Oprah Winfrey stond volledig achter de Zweedse fabrikant van havermelk, en aanverwante producten, gerelateerd aan de consumptie van koffie. Het werd een laaiend succes, met name in Amerika. Het land waar ze bij de omeletbar van het Hilton hotel hun omeletje zonder dooier laten maken, maar vervolgens wel het bord vol laden met bacon. Een beetje zoals naar de snackbar gaan, maar wel een light cola nemen. De havermelk van Oatly past perfect in deze levensstijl. Maar zelfs Oprah kon niet tegenhouden dat er het klad in kwam. In de aandelenkoers welteverstaan.

Sint 2021Sint 2021

Cijfers

Zoals hierboven te zien is toont het aandeel een flinke dip. Dat heeft alles te maken met de presentatie van de kwartaalcijfers, eerder over Q2 van dit jaar, nu over Q3. Deze derdekwartaalcijfers waren weliswaar erg goed, de omzet steeg op jaarbasis met 49% naar 171 miljoen USD, een nieuw record voor het bedrijf. Maar vanwege toenemende kosten in transport en logistiek daalde de brutowinst marge met 5% naar 26,2%. Oatly verwacht zelf dat de brutowinst marge weer zal aantrekken tot 40%, maar daarbij spelen volgens beleggers nog teveel onzekere factoren een rol. Men heeft vraagtekens of de eerdere sterke groei zich nog wel door zal zetten. Is de rek eruit, vraagt de gemiddelde investeerder zich af.

Dat is dus de reden dat het aandeel voorbeurs al -15% deed, om verder weg te zakken tot zelfs -25%. Zoals je ziet, voorbeurs handelen kan dus in je voordeel zijn. Mocht je interesse hebben in de mogelijkheden om voorbeurs te handelen dan hebben wij wel een adres voor je:

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.