Dit is waar Prosus in investeert

Prosus heeft haar belang in ElasticRun vergroot, maar wat doet dit bedrijf eigenlijk?

Als belegger in Prosus wil je natuurlijk waar het 330 miljoen USD in heeft gestoken. Wat doet het bedrijf, wie zijn ze, en wat voegt het toe aan de portefeuille van Prosus, we kijken het graag voor je na.

Prosus heeft de smaak te pakken, na de vorige investering in India, waarbij men zich richtte op een platform om snel vis naar de borden van de lokale consument te kunnen brengen, is het volgende bedrijf in het Zuid-Aziatische land aan de beurt.

ElasticRun is een handelsplatform voor zakelijke e-commerce, waarmee bedrijven zaken kunnen doen met lokale winkels op het platteland van India. Onderstaande illustratie geeft weer hoe de weg van de grote aanbieders van onze andere consumentengoederen (FMCG) en diensten verloopt tot aan de eindgebruiker op het platteland.

En dat lijkt goed aan te slaan. Grote namen als Coca Cola, Colgate, Procter & Gamble, Johnson & Johnson, en Nestle hebben zich aangesloten als leverancier.

Het platform bereikt de achterban via maar liefst 12 miljoen buurtwinkels, kleine winkeltjes die doorgaans door een familie gerund worden. Deze zogenoemde Kirana buurtwinkels zullen naar verwachting over vijf jaar in totaal 600 miljard USD omzet draaien.

Prosus is betrokken bij ElasticRun sinds augustus 2018 en is niet de enige grote naam die participeert in het platform:

Met de investeringsronde wordt ElasticRun gewaardeerd op zo’n 1,5 miljard USD. Met het geld dat in deze ronde is opgehaald wil ElasticRun de aanwezigheid uitbreiden naar meer dan dertig Indiase staten waardoor een miljoen buurtwinkels via hun e-commerce platform makkelijk grote consumenten- en voedingsmerken kunnen verkopen.

Ook wordt het opgehaalde geld gebruikt om uit te lenen aan de uitbaters, zodat zij hun winkels kunnen verbeteren.

‘De verkoop door landelijke kirana’s zal de komende vijf jaar toenemen tot ongeveer 600 miljard USD, aldus ElasticRun. Het bedrijf is in 2014 opgericht door Deshmukh, Shitiz Bansal en Saurabh Nigam. Allen afkomstig uit de software sector, en voorheen werkzaam bij onder andere DHL en Procter & Gamble.

Op het moment van schrijven daalt het aandeel met 0,83%.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.