ECB gaat uit van inflatie onder de 2% voor 2023 en 2024

Volgens welingelichte bronnen gaat de Europese Centrale Bankvoor de jaren 2023 en 2024 uit van een inflatie van minder dan het streefdoel van 2%

Algemeen

Volgens nieuwe prognoses zou de prijsstijging in beide bovengenoemde jaren onder het streefdoel liggen, meldde persbureau Bloomberg dinsdag, daarbij verwijzend naar personen dichtbij de kwestie. Voor het komende jaar wordt een inflatie van 2,2% verwacht.

De projecties worden donderdag officieel bekendgemaakt tijdens de rentevergadering van de ECB. Voor het eerst zijn er ook cijfers voor 2024. Deze cijfers zouden de centrale bank moeten aanmoedigen om de rente nog lang laag te houden, iets wat we de rest van de week waarschijnlijk terug gaan zien in de aandelenkoersen.

Humo.be - Actie April 2020

De ECB staat aanstaande donderdag voor een lastig rentevergadering. In november liep de inflatie op jaarbasis op tot 4,9%. Dit was het hoogste niveau sinds het begin van de eurozone. Tegelijkertijd zorgen het hoge aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus en de verspreiding van de nieuwe virusvariant Omikron voor onzekerheid. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar hoe de ECB verder zal gaan met het tijdens de pandemie gelanceerde Pepp-obligatieaankoopprogramma.

Membership assets

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.