ECB staat voor tweede grote renteverhoging

Volgens economen zal de ECB volgende week vervolgen met een nieuwe jumbo renteverhoging in de strijd tegen de recente bijna dubbelcijferige inflatie in het eurogebied.

Volgens hun inschatting zullen de eurowaakhonden rond ECB-president Christine Lagarde de rente waarschijnlijk met driekwart procentpunt verhogen tijdens hun raadsvergadering op donderdag, net als in september. “We gaan ervan uit dat de ECB op de vergadering van oktober alle drie de belangrijkste rentetarieven met 75 basispunten zal verhogen, zodat de depositorente dan 1,50 procent zal zijn”, zegt George Buckley, hoofdeconoom bij de Japanse bank Nomura. Dit is de actuele rente voor de financiële markten. De vergadering is de voorlaatste monetairbeleidsvergadering van dit jaar. De laatste rentevergadering van de ECB in 2022 is dan op 15 december.

“Vooral zorgen over de hoge inflatie, die ons ook in 2023 zal vergezellen, en het risico dat inflatieverwachtingen zouden kunnen losraken, zouden de ECB ertoe moeten aanzetten deze gewaagde stap te zetten”, beaamt de Europese econoom Ulrike Kastens van het fondsbedrijf DWS.

Experts van de centrale bank spreken van het niet meer verankeren van de verwachtingen als ze steeds verder van de inflatiedoelstelling van de ECB komen. De centrale bank wil dat koste wat kost voorkomen, want als de sterke prijsstijging eenmaal in de hoofden van de mensen doorzet, wordt het voor hen nog moeilijker om de inflatie te temmen. En het gevaar is er: volgens een ECB-enquête in augustus verwachtten consumenten dat de inflatie over een periode van drie jaar nog steeds 3,0 procent zou bedragen. Hiermee zou de ECB-doelstelling van 2,0 procent verder worden overschreden.

In september liep de inflatie in het eurogebied op tot 9,9 procent, het hoogste inflatiecijfer sinds de invoering van de gemeenschappelijke munt. En gezien de energiecrisis als gevolg van de aanhoudende oorlog in Oekraïne, is een snelle afname van de stijgende prijsontwikkeling momenteel niet te verwachten. Bundesbank-president Joachim Nagel heeft zich daarom uitgesproken voor een stevige renteverhoging.

Economen gaan ervan uit dat de ECB in december de rente weer gaat aanscherpen. Het zou dan waarschijnlijk het neutrale renteniveau bereiken, dat een economie niet opwarmt of vertraagt. Nomura-expert Buckley verwacht in december opnieuw een forse renteverhoging van 0,75 procentpunt. De economen van de Amerikaanse bank Morgan Stanley gaan daarentegen uit van 0,50 procentpunt. “Daarna zal naar onze mening het tempo van de renteverhogingen vertragen, waarbij de ECB haar renteverhogingscyclus in maart 2023 op 2,5 procent beëindigt”, schrijven ze. Je hebt de depositorente in de gaten, die is momenteel 0,75 procent.

Focus op langlopende leningen en balansreductie

Volgens economen zal de Raadsvergadering waarschijnlijk ook spreken over een latere balansvermindering en bankdeposito’s bij de centrale banken van de euro. Volgens schattingen parkeren financiële instellingen momenteel ongeveer 4,6 biljoen euro aan deposito’s bij de centrale banken van het eurogebied – inclusief 2,1 biljoen euro aan fondsen van supergoedkope TLTRO-langetermijnleningen alleen van de ECB. Volgens DWS-econoom Kastens levert dit de instituten tussen de 35 en 40 miljard euro rente op via de depositorente. “We verwachten dat de ECB dit zou kunnen beperken door minder royale voorwaarden voor langlopende aanbestedingen, wat op middellange termijn zou kunnen leiden tot snellere aflossing van deze aanbestedingen”, zegt de deskundige.

Insiders meldden onlangs dat er volgende week een besluit zou kunnen worden genomen. “De centrale bank is al geruime tijd kritisch over het vermogen van commerciële banken om veilige winsten te genereren uit TLTRO’s”, zegt Commerzbank-econoom Michael Schubert.Veel experts verwachten ook dat de monetaire waakhonden de discussies tijdens de vergadering zullen voortzetten over een toekomstige verlaging van de balans van de ECB, die als gevolg van jarenlange obligatieaankopen is opgezwollen tot bijna negen biljoen euro. Daarbij moeten ze in eerste instantie de obligatieposities van het oudere aankoopprogramma APP in de gaten houden, dat de ECB in 2015 besloot om de economie te ondersteunen.”We denken dat de ECB haar vooruitzichten voor APP-aankopen volgende week al zal wijzigen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een besluit over herinvesteringen in APP in december van dit jaar”, verwachten experts van Morgan Stanley. Tot dusverre is het vooruitzicht van de ECB op het APP-programma dat aflopende obligaties ook na de eerste renteverhoging voor een langere periode zullen worden vervangen door nieuwe obligaties. Volgens ingewijden bij de ECB is onlangs in het tweede kwartaal van 2023 een mogelijke startdatum voor de afbouw van het obligatiebezit naar voren gebracht. Er zijn echter nog geen besluiten genomen.

Via: Reuters

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.