Huh? Inflatie van 5 procent?

Toegegeven, we hebben het niet over Nederland, maar over een van de buurlanden.

Commerzbank

Jawel, het gaat om onze oosterburen, deze subtitel geeft het al een beetje weg. Het betreft Jörg Krämer, hoofdeconoom van Commerzbank. Hij heeft aangegeven te verwachten dat de Duitse inflatie op zal lopen tot maar liefst 5%.

Oorzaak en verwachting

De oorzaak voor de prijsstijgingen is een bekende, de sterk gestegen energieprijzen die ons met name in Europa hard treffen. De inflatie is daarmee in Duitsland voor het eerst in 28 jaar boven de 4% uitgekomen, in 1993 was de inflatie namelijk 4,5%.

De verwachting van Krämer is dat het dit jaar nog flink blijft stijgen, om begin volgend jaar weer te dalen. Dit komt doordat een pakket aan steunmaatregelen is weggevallen, zoals bijvoorbeeld de tussentijdse btw-verlaging

Of we in Nederland en België ook zo hoog de inflatie laten oplopen valt te betwijfelen. In Nederland lijkt de kans iets kleiner, de inflatie was in augustus 2,68%. België komt al een stuk dichter in de buurt met 4,68%, waar Duitsland over dezelfde periode 3.,39% aan inflatie mag noteren. De vergeken percentages zijn hierbij alledrie gebaseerd op de geharmoniseerde consumentenprijsindex, de gebruikte bron vind je hier.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.