In dit land betaal je geen belastingen als je in Bitcoin investeert

Ben je de blauwe enveloppen ook zo beu? Verhuis dan naar dit land en omarm Bitcoin.

El Salvador

Uiteraard gaat het om El Salvador. Wat is er gaande? Het Franse persbureau AFP meldt dat Javier Argueta, juridisch adviseur van de president van El Salvador, buitenlandse investeringen wil aanmoedigen door een belastingvoordeel toe te kennen wanneer dit in Bitcoin gebeurt.

Wettig betaalmiddel

Vorige week werd in El Salvador Bitcoin als officials betaalmiddel geaccepteerd. Dit naast de Amerikaanse dollar, wat al twee decennia de hoofdvaluta van het land is. De dag waarop deze introductie plaatsvond werd ‘Bitcoin Day’ genoemd, helaas was er op die dag ook een stevige correctie in de koers van Bitcoin.

Toezicht

De zweem van schimmigheid die er rond Bitcoin hing is al jaren aan het optrekken. Ook voor El Salvador. Argueta geeft aan dat ze de mogelijkheid hebben om alle Bitcoin transacties te kunnen monitoren via Chivo. Chivo is de officiële wallet van El Salvador die ze in het leven hebben geroepen om misbruik tegen te gaan.

Doel

Het belangrijkste doel van El Salvador ligt in twee achterliggende redenen;

Met de introductie van de Chivo wallet hebben ze direct inzage in de transacties van hun burgers, hier zit geen (gecompliceerd) bankensysteem tussen.

Daarnaast; zoals eerder aangehaald heeft El Salvador USD als hoofdvaluta. De introductie en omarming van Bitcoin zijn de eerste stappen om de dollar los te laten. Dit willen ze doen omdat het aanhouden van een vreemde valuatie veel extra commissies met zich meebrengt bij overboekingen van buitenaf naar El Salvador. In het kort; besparingen dus.

Brazilië

We zijn nog niet klaar in Zuid-Amerika. Nee, naar aanleiding van de ontwikkelingen in El Salvador is door enquêtebureau Sherlock Communications onderzocht wat de appetite is bij andere Zuid-Amerikaanse landen om het Salvadoraanse model te volgen. Wat blijkt, in Brazilië is maar liefst 56% voorstander van de beslissing die is genomen en zou zelfs 48% ook graag in Brazilië de Bitcoin geïntroduceerd zien worden als wettig betaalmiddel.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.