Inflatiesituatie nog veel erger dan wij denken

Velen zijn het oneens over het beleid van de Fed. Nu roert zich een marktexpert die meent dat de inflatie nog veel dramatischer is dan gedacht.

John Mauldin, financieel expert en analist, is behoorlijk kritisch over de inflatiesituatie. In een artikel in Advisor Perspectives legt de marktexpert ook het dilemma uit waarmee de Amerikaanse Federal Reserve wordt geconfronteerd.

Heeft de Fed te laat gereageerd?

Hoge inflatiecijfers hebben monetaire autoriteiten wereldwijd op hun hoede gebracht. De Fed heeft de renteommekeer allang ingezet en durfde onlangs zelfs een grote sprong in de rente te maken. De Zwitserse Nationale Bank SNB heeft ook verrassend doorgezet en de belangrijkste rentetarieven verhoogd, een renteverhoging door de Europese Centrale Bank ECB op de volgende officiële vergadering van de monetaire autoriteiten is aangekondigd en wordt als een uitgemaakte zaak beschouwd.

Maar de monetaire autoriteiten bewandelen een gevaarlijk pad: terwijl renteverhogingen worden gezien als een effectief middel om uit de hand gelopen consumentenprijzen te bestrijden, dragen ze ook het risico van een recessie met zich mee. Dit dilemma wordt ook gezien door financieel expert John Mauldin, zoals hij stelt in een artikel voor Advisor Perspectives. Achteraf vindt Mauldin zelfs dat de Fed de renteommekeer veel te laat in gang heeft gezet. “Mijn eigen mening – toegegeven achteraf – is dat de inflatie al uit de hand liep voordat het debat zelfs maar begon”, schrijft de marktprofessional. Volgens hem hadden de monetaire autoriteiten “hun ‘normale’ beleid eind 2020 of begin 2021 moeten hervatten, toen vaccins de effecten van COVID beperkten. Ze hadden 25 punten per vergadering kunnen ophalen,” zei Mauldin. Als de Fed eerder had gereageerd, hadden ze vandaag meer opties gehad. Nu hebben ze echter geen andere keuze dan zich in de inflatie te storten.

Fed-voorzitter Jerome Powell neemt bewust het risico van een recessie, ook al meldde hij onlangs overtuigd te zijn dat de Amerikaanse economie sterk genoeg was om de renteverhogingen te overleven. Een recessie is echter nog steeds een mogelijk scenario: “Dat is zeker een mogelijkheid. Dit is niet onze gewenste uitkomst, maar het is zeker een mogelijkheid”, aldus de Amerikaanse monetaire waakhond.

Erger dan in de jaren ‘70?

Mauldin gelooft echter niet dat de maatregelen van de Fed de inflatie tijdig kunnen opvangen, omdat ze te laat zijn genomen. “Ik denk dat de inflatie waarschijnlijk pas volgend jaar terug zal keren van het huidige hoge niveau. Het [inflatie] zal komen in golven van verschillende intensiteit, zoals gebeurde in de jaren ‘70, maar de algemene trend staat vast,” zei de financiële expert met weinig optimisme.

Sterker nog, hij ziet zelfs tekenen dat de situatie nog erger zou kunnen zijn dan in de jaren ‘70. Hoewel grafieken met de consumentenprijsindex laten zien dat de inflatie momenteel nog ver onder zijn piek ligt, is de data situatie vandaag anders. Als men kijkt naar de ontwikkeling van de consumentenprijzen in de vier categorieën waarover een typisch huishouden weinig controle heeft, namelijk energie, benzine, voedsel en elektriciteit, wordt het duidelijk dat de inflatie al “onaangenaam dicht bij de ellende van de late jaren ‘70” ligt. Een verbetering is niet binnen afzienbare tijd in zicht.

Andere berekeningen

Dit is ook de mening van econoom Larry Summers, die als co-auteur van een studie heeft vastgesteld dat de inflatie van vandaag al dichter bij het niveau van de jaren ‘70 ligt dan de meeste mensen zouden denken. Het is vooral belangrijk om “appels met appels te vergelijken”, schrijft Mauldin in dit verband. Concreet gaat het om de berekening van woonlasten in consumentenprijzen. Tot 1983 waren de kosten van het kopen van een huis met een hypotheek in de rekening opgenomen, nu worden de kosten van huisvesting berekend door te kijken naar de waarde die een huiseigenaar zou moeten betalen om zijn eigen huis te huren. De studie concludeert: “In de jaren ‘70 en vroege jaren ‘80 deden torenhoge rentetarieven de gerapporteerde inflatie hoger lijken omdat hogere hypotheekrentes de kosten van het kopen van een huis verhoogden.”

De auteurs van de studie concluderen daarom dat “de huidige inflatie, met name de kerninflatie, aanzienlijk dichter bij eerdere hoogtepunten ligt” dan de officiële cijfers laten zien. “De officiële kerninflatie piekte in juni 1980 op 13,6 procent, terwijl we schatten dat de kerninflatie in dezelfde maand 9,1 procent bedroeg, gezien de manier waarop de woonlasten werden meegenomen. Onze schattingen suggereren ook dat het lokale dieptepunt van de kern-CPI-inflatie in 1983 aanzienlijk hoger was dan oorspronkelijk gerapporteerd.”

Het valt nog te bezien of de Amerikaanse monetaire autoriteiten met hun maatregelen de huidige inflatie daadwerkelijk kunnen bedwingen of dat de piek van de consumentenprijsstijgingen pas volgend jaar zichtbaar zal zijn, zoals Mauldin stelt. In mei was de inflatie in de VS verrassend gestegen tot 8,6 procent – officieel tot het hoogste niveau sinds 1981. De nieuwe inflatiecijfers over juni worden over enkele dagen verwacht.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.