Waarom bedrijfsresultaten tegen gaan vallen

Over enkele weken worden de bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal gepubliceerd. En dat kan weleens fors gaan tegenvallen.

Het voordeel van de huidige hoge inflatie in combinatie met reële economische groei is dat daarmee de topline (de omzet) sterk kan groeien en dat biedt compensatie voor hogere kosten. Lonen stijgen over het algemeen met enige vertragingen, ook energiekosten en rentelasten zijn vaak verankerd in contracten die pas na verloop van tijd worden aangepast. Het vervelende is dat de kosten beginnen pas echt beginnen te stijgen op een moment dat de economische groei vertraagt en ook de inflatie wat zou moeten afkomen. Nu is dat laatste nog maar de vraag, maar het zou wel bijzonder opmerkelijk zijn als inflatie voortdurend boven de 8 procent blijft uitkomen.

earnings estimates

Wie naar de ontwikkeling van de winsttaxaties kijkt dit jaar ziet dat ze nauwelijks zijn afgekomen. Naar aanleiding van de vooruitzichten geschetst na de eerste kwartaalcijfers zijn de verwachtingen voor het tweede kwartaal wel wat naar beneden bijgesteld, maar voor het gehele jaar eigenlijk gelijk gebleven. Dat betekent dus dat juist voor de tweede helft de taxaties omhoog zijn gegaan.

FWrJoL9WAAEFPPb

Nu zijn er ook wel oorzaken aan te wijzen voor een redelijk robuuste winstontwikkeling. Naast de hoge nominale groei zijn de Verenigde Staten per saldo een exporteur van energie. In tegenstelling tot Europa hebben de VS dus baat bij hogere energieprijzen. Datzelfde geldt ook voor de gestegen voedselprijzen. Verder zorgt de herbewapening naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne voor nieuwe orders voor met name Amerikaanse wapenproducenten. Het is verder begrijpelijk dat taxaties in grondstoffengerelateerde sectoren omhooggaan en dat die compensatie bieden voor sectoren waar de resultaten naar beneden worden bijgesteld, maar een recessie is normaal gesproken niet goed voor de bedrijfsresultaten.

FWcmGtTXgAMGXTJ

Dilemma is dat de winstmarges op recordniveau staan, maar dat rentelasten, stijgende lonen en hogere energieprijzen geleidelijk vat beginnen te krijgen op die marges. Ook blijkt in de retail dat men de lijn vanuit corona te veel heeft doorgetrokken naar de toekomst en nu iedereen een terrasje pakt of op vakantie gaat blijven zij met de voorraden zitten.

FWSoJgXXEAc42nR

Het tekort aan personeel gaat in diverse sectoren nu ook ten koste van de omzet. In de financiële sector zullen geleidelijk de kredietverliezen oplopen. Nu de rente 12 jaar op nul of zelfs daaronder heeft gestaan, moeten de nodige excessen worden weggewerkt, iets wat pas zichtbaar zal worden als de rente stijgt. Verder begint de consument de laatste weken ook af te haken, met name in Europa.

FWYjwn4WIAAtdQ-

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.