Klimaateconoom ziet winter ‘23-‘24 als problematisch

Met het oog op de energiecrisis ziet klimaateconoom Ottmar Edenhofer bijzondere moeilijkheden voor de winter van 2023/2024, niet voor de komende winter.

De directeur van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) riep op tot meer consistente gasbesparing. “De grote uitdaging zal er niet zijn in winter 22/23, we moeten ook winter 23/24 de baas worden. Dat wordt een grotere uitdaging”, zei de klimaateconoom van het Duitse persbureau in Potsdam.

“Om de winter goed door te komen, zouden we op Europees niveau zo’n 15 procent moeten besparen.” Duitsland zal de komende jaren 30 procent moeten besparen ten opzichte van het vooroorlogse niveau als de mislukte Russische gasimport moet worden vervangen. Er moet vooral in de huishoudelijke sector worden bezuinigd om te voorkomen dat de industrie productie verplaatst of banen schrapt.

“We zullen de huidige energiecrisis alleen het hoofd kunnen bieden met een sociaal evenwicht”, vervolgde Edenhofer. De federale overheid zou daarom voor de winter van 2023/2024 een administratief kanaal moeten opzetten waarlangs rechtstreekse betalingen kunnen worden gedaan aan sociaal achtergestelde huishoudens om de hoge energieprijzen te verlichten. Hij vindt de verlaging van de btw op gas niet de juiste weg.

Edenhofer pleitte ook voor verlaging van de subsidies op gas om de prikkel om gas te besparen te vergroten. Samen met andere economen stelt hij op Europees niveau een fondsmodel voor waarmee EU-lidstaten een spaarpremie kunnen krijgen als ze minder gas hebben verbruikt. “Tot nu toe hebben de Europese lidstaten hun gasverbruik de facto gesubsidieerd, bijvoorbeeld door de btw te verlagen en de aardgasbelasting af te schaffen”, aldus de klimaateconoom. “Dit is een gevaarlijke situatie en is in tegenspraak met de prikkel om energie te besparen op een moment dat besparing van gas noodzakelijk is om klimaat- en geopolitieke redenen.” Deze subsidiewedloop moet dringend gestopt worden.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.