Sombere vooruitzichten volgens Amerikaanse banken

Analisten bij grote Amerikaanse banken zoals Goldman Sachs en Bank of America zijn het erover eens dat er geen kerstrally zal zijn die het jaar nog wat kan goed maken.

Volgens CNBC zien de marktstrategen van Goldman Sachs dit jaar een “zachte landing” voor de Amerikaanse aandelenmarkt , terwijl Europa in een recessie zou kunnen afglijden. De experts hadden de afgelopen maanden al hun koersdoelen voor Europese aandelen massaal verlaagd.

Analisten verwachten dat de Stoxx Europe 600 gemiddeld met 17 procent zal dalen, wat de slechtste prestatie van de index zou zijn sinds de financiële crisis van 2008. Dit komt overeen met de huidige situatie, omdat de index sinds het begin van het jaar (slotkoers op 28 oktober 2022) 15,79 procentpunt heeft verloren. Bezorgdheid over inflatie en rentetarieven, de impact van stijgende rendementen op de winsten en politieke onzekerheden – of het nu de oorlog in Oekraïne is of de regeringscrisis in het VK – hebben de aandelenmarkten doen dalen. De aanhoudend hoge inflatie en de manier waarop de centrale banken deze bestrijden door de rente te verhogen, wakkeren ook de angst voor een wereldwijde recessie aan.

Macro-economische factoren bepalen de ontwikkeling

Stephane Ekolo van TFS Derivatives schetst dan ook een somber beeld voor de Europese markt tot het einde van het jaar en daarna. Een herstel is volgens hem niet in zicht, benadrukte de analist tegen Bloomberg. “De macro-economische tegenwind neemt nog lang niet af, de geopolitieke spanningen blijven toenemen en met de aanhoudend hoge inflatie zie ik de vraagvernietiging die dit en het volgende jaar zal worden gevoeld”, zei de marktanalist, die in maart een nauwkeurige beoordeling gaf van de de huidige markt dit jaar.

Bank of America -analist Milla Savova blijft ook bearish omdat “zelfs na de scherpe uitverkoop van dit jaar, aandelen het aanhoudende verlies aan groeimomentum dat we de komende maanden verwachten, nog moeten inprijzen.” Aangezien stijgende kosten en vertragende economische groei de bedrijfswinsten onder druk blijven zetten, verwacht de strateeg dat de winst met 20 procent zal dalen. De huidige schijnbare veerkracht van de winsten in Europa kon daarom niet blijven duren. Milla Savova ziet de Stoxx 600 op 380 punten (momenteel 410,76 punten, slotkoers 25 oktober 2022).

Sombere vooruitzichten voor Europa

De goede start van het rapportageseizoen, dat al een paar positieve verrassingen bevatte, zorgde voor een korte termijn opleving, maar kon volgens de analisten van Bank of America geen blijvend effect hebben, aangezien de winstvooruitzichten verslechterd zijn. Technische posities zouden enige winst kunnen opleveren, maar de fundamentals bleven somber.

De moeilijke macro-economische situatie en de aanhoudende zwakte van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar vertroebelden de groeivooruitzichten voor de “oude economie” aanzienlijk. Het eurogebied is momenteel vooral afhankelijk van goed nieuws om het dieptepunt te bereiken en eruit te breken. “Een vriendelijker momentum in de mix van groei, inflatie en monetair beleid , of capitulatie van beleggers, zal nodig zijn voor een echte bodem in de nabije toekomst”, citeerde Goldman Sachs-strateeg Cecilia Mariotti Bloomberg.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.