Musk verontwaardigd over voorgestelde oplossingen voor Taiwan-conflict

Na zijn controversiële voorstellen om de Oekraïne-oorlog te beëindigen, heeft de Elon Musk verdere onrust veroorzaakt met nieuwe ideeën voor het oplossen van het Taiwan-conflict.

De regering in Taipei noemde zijn voorstel maandag “onaanvaardbaar” om van Taiwan een “speciale administratieve regio” onder Chinees bewind te maken. Hierachter zitten alleen zakelijke belangen van het hoofd van de elektrische autofabrikant Tesla, die sterk betrokken is bij China, die de collectieve wil van de mensen in Taiwan negeert, zei een woordvoerder van de Council for Relations with Mainland China (MAC) in Taipei op het interview van Musk in de “Financial Times”.

China beschouwt de democratische eilandrepubliek als onderdeel van de Volksrepubliek en dreigt te veroveren. De 23 miljoen Taiwanezen daarentegen hebben zichzelf lang als onafhankelijk gezien. De VS zetten zich in voor de defensiecapaciteit van Taiwan. De Russische invasie van Oekraïne had de bezorgdheid gewekt dat China binnenkort soortgelijke actie tegen Taiwan zou kunnen ondernemen. In het interview had Musk een conflict over Taiwan onvermijdelijk genoemd en toonde hij zijn bezorgdheid dat de wereldeconomie een zware klap zou krijgen.

De regering in Peking verwelkomde het voorstel, dat in lijn is met de “één land, twee systemen”-benadering. Een woordvoerder beloofde Taiwan als “speciale administratieve regio” “een hoge mate van autonomie”. Vorige week had Musk al voor irritatie gezorgd toen hij een neutrale status voor Oekraïne voorstelde, het afzien van het land op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en referenda onder VN-toezicht over de staatsaffiliatie van de andere door Rusland bezette gebieden. De miljardair had op Twitter gereageerd dat hij wil kopen.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.