Na Just Eat, wie verlaat er nog meer de Nasdaq?

Zou Pharming de volgende kunnen zijn, of toch een ander aandeel?

Just Eat, Take It Away From The Nasdaq

Ja, voor alles moet er natuurlijk een aanleiding zijn, zo ook voor dit artikel. Gisteren werd bekend dat Just Eat haar notering aan de Nasdaq gaat schrappen. De reden? Een te laag handelsvolume, te weinig belangstelling voor het aandeel op de Amerikaanse beurs. De kosten wegen niet op tegen de baten. Just Eat heeft een naast de notering op de Nasdaq ook een notering op Londen en – uiteraard – ook op Amsterdam. Met het schrappen van de notering in de VS bespaart het bedrijf op kosten om aan de Nasdaq genoteerd te zijn, en op het voldoen aan specifieke wet- en regelgeving die komt kijken bij een notering aldaar.

Precedent

Deze stap van Just Eat kan een precedent scheppen voor andere aandelen genoteerd aan de Amsterdamse beurs om de notering in Amerika los te laten. We kijken naar twee mogelijke kandidaten. Het uitgangspunt daarbij is het handelsvolume. Dit valt op het eerste gezicht lastiger 1 op 1 met elkaar te vergelijken omdat Just Eat in Amerika tegen een andere koers en andere verhouding wordt verhandeld. Simpel gezegd is 1 aandeel op Amsterdam gelijk aan 5 aandelen op de Nasdaq. Het principe blijft hetzelfde, wij zullen het meenemen in de mogelijke kandidaten die het voorbeeld van Just Eat zouden kunnen volgen.

Pharming Group

Genoteerd aan de Nasdaq sinds eind december 2020, in een verhouding van 1 op 10; 10 aandelen Amsterdam zijn gelijk aan 1 aandeel Nasdaq. Het gemiddeld handelsvolume in de VS ligt op net iets meer dan 5.000 stuks. Zouden we dat omzetten naar Amsterdamse aandelen, dan zou het gaan om 50.000 stuks. Wat er in Amsterdam verhandeld wordt gemiddeld? Enkele miljoenen stuks per dag. De reden voor de notering op een Amerikaanse beurs was om het de Amerikanen makkelijkers te maken te investeren in het biotechnologiebedrijf. Amerikanen investeren nu eenmaal minder snel op buitenlandse beurzen. Pharming dacht met deze nieuwe stap een nieuwe bron van investering aan te boren. Gezien de lage volumes, mede in licht van de beslissing van Just Eat, lijkt de vraag wat de toegevoegde waarde is van de Amerikaanse notering van Pharming dan ook hier te rechtvaardigen.

Galapagos

Het Belgisch-Nederlandse Galapagos kent ook een notering aan de Nasdaq. De verhouding is hierbij 1:1. Alleen de koers verschilt naar aanleiding van het valutaverschil tussen Amerikaanse dollar en onze euro, verder is zijn de verhandelde aandelen grotendeels aan elkaar gelijk. Het gemiddeld handelsvolume op de Nasdaq ligt op een kleine 400.000 stuks, terwijl het op Amsterdam volgens Euronext ligt op 473.000 stuks, gemeten sinds 1 januari. Daarmee lijkt Galapagos in Amerika een goede zet te hebben gedaan met het kiezen voor een notering aan de Nasdaq en zien we Galapagos niet zo snel het pad van Just Eat volgen.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.

Eén reactie

  1. Pharming heeft nooit als bedoeling gehad om investeerders aan te trekken.
    De reden van de Amerikaanse notering is het vergemakkelijken van de procedure om overnames te kunnen doen in Amerika.

    Neemt niet weg dat het volume inderdaad ongelooflijk laag is.

Reacties zijn gesloten.