De recente onrust op de markt der digitale valuta ontstond ironisch genoeg naar aanleiding van volatiliteit in de stablecoins.
Een stablecoin is een cryptomunt die is gelinkt aan echt geld zoals de euro en de dollar. Het bekendste voorbeeld is de Tether, een stablecoin die enorm populair was en tot voor kort altijd evenveel waard was als de dollar of de euro. Deze vaste wisselkoers lijkt op landen die hun munten hebben vastgezet aan bijvoorbeeld de dollar (Bahrein, Belize, Cuba, Djibouti, Eritrea, Hongkong, Jordanië, Libanon, Oman, Panama, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten). Om deze ‘peg’ te garanderen moeten er natuurlijk dollars of euro worden aangehouden en hier zit nu juist het probleem. Dollars op een rekening leveren minder rendement dan bijvoorbeeld Treasuries en daarnaast zijn er nog wel meer beleggingen (commercial paper) te bedenken die beter renderen. Probleem is dat elke belegging anders dan dollar en/of euro er voor kan zorgen dat de vaste wisselkoers in gevaar komt. Op het moment dat de ‘peg’ onder druk komt, moeten er mogelijk gedwongen posities worden verkocht en dan kan zelfs normaal liquide papier onder druk komen. Zo gebruikte Lehman meestal obligaties van General Electric als onderpand, omdat dit meer rendement op leverde dan bijvoorbeeld Amerikaans staatspapier of Franse Staatsobligaties, maar bij het omvallen van Lehman kwam er opeens heel veel GE-papier aan de markt met veel koersdruk tot gevolg.
Afgelopen donderdag kon Tether zijn koppeling met de dollar niet vasthouden. De token zakte tot 95,11 cent ten opzichte van de dollar. Eerder was een kleinere rivaal, Terra USD al in problemen gekomen en dat zorgde er meteen voor dat de Bitcoin naar het laagste niveau werd gedrukt sinds 2020. Tether en Terra USD zijn niet gereguleerd en stablecoins spelen een centrale rol in de cryptomarkt, een veilige plek om cash te parkeren zonder allerlei kostbare handelingen te verrichten om ze om te zetten naar echte dollars of euro’s. Er zijn 80 miljard Thether tokens in omloop. Dat betekent dus dat daar 80 miljard dollar tegenover moet staan. Er zijn echter onvoldoende details over hoe die 80 miljard wordt beheerd en er is geen toezicht van een accountant. Paolo Ardoino, de CTO van Tether, beloofde de peg met de dollar te verdedigen, maar in een interview met de Financial Times wilde hij geen details geven over de 40 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties in portefeuille, omdat het hij niet het ‘geheime recept’ wilde weggeven. Dat soort reacties helpt het vertrouwen natuurlijk niet. Vorig jaar kreeg Tether een boete van 41 miljoen dollar van de US CFTC over misleidende verklaringen over haar reserves. Grote accountancy firma’s durven een relatie met Tether niet aan vanwege reputatierisico’s.
Een belangrijk verschil tussen cryptovaluta en goud en andere edele metalen is dat er voortdurend onderhoud nodig is bij cryptovaluta om de eigenschappen (lees waarde) te behouden. Op het moment dat er geen belangstelling meer is in een bepaalde cryptomunt, verliest het al snel zijn waarde. Wanneer iets naar nul kan gaan, zelfs wanneer de kans op termijn klein is, dan is de contante waarde van zo’n munt al snel nul, dat is nu eenmaal het gevolg van het rekenen met nul. Verder hebben cryptomunten wederom laten zien, net als in de correctie begin 2020, dat ze sterker zakken dan de Nasdaq op het moment dat de aandelenmarkt onder druk staat. Bitcoin staat op moment van schrijven 31 procent in de min dit jaar. Dat is geen gunstige eigenschap om crypto aan een portefeuille toe te voegen. Wel was de volatiliteit in bitcoin weer ongekend, wat betekent dat de partijen die daarvan gebruik kunnen maken in korte termijn veel kunnen verdienen, uiteraard wel zo lang de cryptomarkt bij elkaar voldoende waarde kan behouden. De waarde van de totale cryptomarkt was op de piek in november vorig jaar bijna 3 biljoen dollar. Daar is nu minder dan de helft van over.
Inmiddels stroom Reddit en Twitter vol met verhalen over jonge en onervaren cryptobeleggers die in enkele dagen tijd zijn weggevaagd. Voordeel is wel dat deze mensen nu weer aan het werk kunnen. Goed nieuws, gezien de tekorten op de arbeidsmarkt. Ook zorgt het wellicht voor minder vraag op de huizenmarkt in bepaalde delen van de wereld. Het helpt mogelijk zelfs om de inflatie wat te drukken. Maar het kan ook het koersherstel in de Nasdaq in de weg staan. Deze ontwikkeling zal ongetwijfeld zorgen voor een grotere roep om toezicht en overheidsingrijpen, zeker als marktpartijen gebruik hebben gemaakt van leverage om in cryptovaluta te investeren. Dan komt namelijk de stabiliteit van het traditionele financiële systeem in gevaar.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.