Opsplitsing van Shell binnenkort?

Een activistische investeerder vindt in ieder geval van wel.

Third Point

Het Amerikaanse hedgefonds Third Point heeft een groot belang in Shell verworven en roept de Nederlands-Britse oliereus nu op om op te splitsen in twee afzonderlijke bedrijven. Het gaat om zowel het behouden als het aantrekken van aandeelhouders die zich terugtrekken uit milieuonvriendelijke investeringen.

Het belang van het hedgefonds is ruim een half miljard USD waard en is daarmee een van de grootste aandeelhouders van Shell.

Voorstel

Third Point stelt voor om de groep op te splitsen: één bedrijf moet het oude businessmodel bevatten (inclusief raffinaderijen) die stabiele kasstromen moeten opleveren. Het andere bedrijf is bedoeld om hernieuwbare energiebronnen en andere duurzame activiteiten te omvatten die aanzienlijke investeringen vereisen. Dat blijkt uit een brief van Third Point aan zijn investeerders, die de Wall Street Journal inzag. Op deze manier kan de strategie van de groep worden verduidelijkt en kunnen verschillende groepen investeerders worden aangesproken, stelt Third Point. Tussen de regels door lezen wij dat ze een imagoprobleem zien bij Shell, ingegeven door een ESG achtige insteek. De duurzame activiteiten zouden dus thuishoren onder een nieuw, fris merk. Op zich geen vreemde gedachte.

ABN AMRO

Dit soort berichten doen bij ons toch echter ook wel een belletje rinkelen, een activistische aandeelhouder die oproept tot opsplitsing. We zagen het eerder bij ABN AMRO, en haar aandeelhouder The Children’s Investment Fund. De uitkomst daarvan kennen we. We zijn erg benieuwd naar de impact van de oproep van Third Point op de nabije toekomst van Shell, al denken we dat Shell momenteel veel betere papieren heeft dan ABN AMRO destijds.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.