Overzicht brengt rust

Afgelopen weken werden gekenmerkt door veel onrust rondom enkele regionale banken in de VS. 

De snel stijgende rentes en daarmee de onttrekkingen van deposito’s heeft een groot deel van deze gebeurtenissen in gang gezet. De gedwongen overname van Credit Suisse heeft nog een andere daaraan voorafgaande oorzaak. En dan is er ook nog de recente koersval van Deutsche Bank. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief die zojuist ook is gepubliceerd besteden we hier de nodige aandacht aan.

Daarnaast bieden wij u hierbij ook nog een chronologisch opsomming rondom deze gebeurtenissen van de afgelopen maand:

  • 24 februari: KPMG keurt de jaarrekening van Silicon Valley Bank (SVB) goed.
  • 8 maart: SVB komt met een persbericht dat het een verlies van $1,8 miljard heeft moeten nemen op de verkoop van een deel van de beleggingen. De verkoop van de beleggingen is ge-triggered door onttrekkingen van deposito’s. Er wordt een aandelenemissie overwogen.
  • 9 maart: De beurskoers van SVB daalt hard. De berichten veroorzaken een ‘bankrun’, er wordt voor een bedrag van $42 miljard aan deposito’s opgevraagd bij SVB. 
  • 10 maart:Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) neemt de controle bij SVB over. De gegarandeerde bedragen (in de VS $250.000) zijn beschikbaar voor de depositohouders.
  • 12 maart: De onrust over de stabiliteit van de regionale banken spreidt zich verder uit, de FDIC neemt ook de controle over bij een tweede bank, Signature Bank. De toezichthouder zegt de cliënten van de twee banken toe dat alle tegoeden worden terugbetaald.
  • 13 maart: President Biden spreekt in een toespraak zijn vertrouwen uit naar het banksysteem. Ondanks deze uitspraak, blijven de beurskoersen van regionale banken dalen.
  • 14 maart: Jaarverslag van Credit Suisse meldt ‘material weaknesses’.
  • 15 maart: De beurskoers van Credit Suisse (CS) daalt hard na mededeling van een ca. 10% aandeelhouder dat deze geen extra geld meer in de bank zal steken. De daling van de koers triggered een outflow van vermogen. De Zwitserse centrale bank stelt CS 50 Miljard Zwitserse Frank ter beschikking om de liquiditeit op peil te houden. S&P downgrades een andere regionale bank in de VS, First Republic naar junk status.
  • 16 maart: Na acht dagen van dalende koersen, stijgt de beurskoers van CS. Aandelen van First Republic herstellen nadat het van elf banken gezamenlijk $30 miljard aan deposito’s heeft ontvangen.
  • 17 maart: Het koersherstel van CS en First Republic houdt geen stand, de beurskoersen dalen weer als gevolg van hernieuwde zorg. SVB vraagt een chapter 11 aan.
  • 19 maart: UBS neemt met steun van de Zwitserse toezichthouder concurrent CS over voor 3 miljard.
  • 24 maart: De beurskoers van Deutsche Bank daalt door de zorg om de financiële stabiliteit.

Al deze gebeurtenissen roepen bij onze klanten uiteraard ook vragen op over hun middelen die uitstaan bij banken. Uiteraard zijn depositorekeningen een middel om tijdelijke liquide middelen te stallen. Banken gebruiken dit geld om uit te lenen en/of voor beleggingen. In Nederland geldt een garantie van €100.000 per individu per bankrekening; houdt u daar rekening mee.

Beleggingen die u bij een (depot)bank heeft, staan op uw naam, hiervoor geldt geen maximum garantiebedrag. De beleggingen die op uw naam staan, zijn ook als een bank in de problemen komt, altijd van u.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.