Philips lijdt in het derde kwartaal een miljardenverlies en schrapt ‘per direct’ 4.000 banen

Koninklijke Philips NV boekte in het derde kwartaal een nettoverlies en bleef achter bij de marktverwachtingen.

De Nederlandse zorgtechnologiegroep noemt aanhoudende operationele uitdagingen en problemen met de toeleveringsketen als redenen, evenals een verslechterende macro-economische omgeving. Ook in China zijn er aanhoudende onzekerheden in verband met coronamaatregelen. Deze zullen echter waarschijnlijk gedeeltelijk worden gecompenseerd door productiviteits- en prijsmaatregelen, aldus het bedrijf.

Het nettoverlies bedroeg 1,33 miljard euro, vergeleken met een nettowinst van 2,97 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Volgens een consensus van Factset hadden analisten slechts gerekend op een verlies van 838,4 miljoen euro.

De aangepaste winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie – een maatstaf die bijzondere posten elimineert – bedroeg 209 miljoen euro, vergeleken met 512 miljoen euro een jaar eerder. Medio oktober had het bedrijf al een gecorrigeerde EBITA van circa EUR 210 miljoen voorspeld. De omzet bedroeg 4,3 miljard euro, tegen 4,2 miljard eerder. Op vergelijkbare basis daalde de omzet met 5 procent, in lijn met de eerste schattingen.

Voor het vierde kwartaal verwacht Koninklijke Philips nu een vergelijkbare omzetdaling in de middelste eencijferige cijfers en een gecorrigeerde EBITA-marge in de hoge enkelcijferige tot dubbele cijfers.

De groep kondigde aan dat het voornemens is maatregelen te nemen voor het kasbeheer en een kredietlijn van € 1 miljard veilig te stellen.

Philips wil 4.000 werknemers ‘direct’ ontslaan na verlies

Met het oog op de huidige problemen wil Koninklijke Philips ‘per direct’ 4.000 banen schrappen. CEO Roy Jakobs kondigde de verlaging aan in een aandeelhoudersaankondiging. Het bedrijf staat “voor tal van uitdagingen en onze resultaten weerspiegelen dit”. Het Nederlandse medisch technologieconcern rapporteerde ‘s ochtends een onverwacht hoog verlies over het derde kwartaal.

Philips wil de kwesties van patiëntveiligheid en kwaliteitsmanagement versterken, inclusief de oorzaken die hebben geleid tot het terugroepen van ventilatoren. Ook het functioneren van de supply chain is “dringend”. Jakobs zei dat het banenverlies de productiviteit en wendbaarheid van het bedrijf zal helpen verbeteren.

JPMorgan verlaat Philips op ‘Ondergewicht’ – target 18,80 euro

Volgens de laatste kwartaalcijfers liet de Amerikaanse bank JPMorgan Philips op “onderwogen” staan met een koersdoel van 18,80 euro. De cijfers bevatten slechts enkele details, omdat de medische technologiegroep eerder een winstwaarschuwing had gepubliceerd samen met de belangrijkste gegevens , schreef analist David Adlington in een maandag beschikbaar onderzoek. Het cruciale nieuws is een herstructureringsprogramma waarbij ongeveer 4.000 banen worden geschrapt. Daarnaast ligt de focus steeds meer op de cashflow, die sinds het begin van het jaar min 1,3 miljard euro bedraagt.

UBS laat Philips op ‘neutraal’ – doel 13,40 euro

De grote Zwitserse bank UBS heeft haar rating voor Philips op “Neutraal” gelaten met een koersdoel van EUR 13,40. In de definitieve kwartaalresultaten van de medische technologiegroep stond weinig nieuws, schreef analist Graham Doyle maandag in een eerste reactie. Hoewel de geplande 4.000 banenverlies als positief voor de margegroei kan worden beschouwd, kunnen uitspraken over liquiditeit als enigszins voorzichtig worden geïnterpreteerd. Het aandeel Philips verloor maandag uiteindelijk 1,54 procent tot 13,01 euro op EURONEXT in Amsterdam.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.