Profiel: Paul Stoffels, nieuwe CEO van Galapagos

Gisteren werd bekend dat Galapagos een zwaargewicht heeft aangenomen, maar wie is Paul Stoffels?

Nog geen drie maanden geleden kondigde de 59-jarige Paul Stoffels aan met pensioen te gaan. Hij was Chief Scientific Officer bij Johnson & Johnson. Niet van een regionale sector, maar voor de gehele wereld was hij namens J&J verantwoordelijk voor research en development. De reden voor pensioen? Het ‘rustiger aan gaan doen’. Met de nieuwe positie bij Galapagos per 1 april lijkt hij echter toch nog een mooi sluitstuk toe te willen voegen aan zijn carrière.

Galapagos verkeert in een lastige positie momenteel. De Amerikaanse toezichthouder FDA keurde het vlaggenschip van Galapagos, filgotinib, niet goed. Het werd niet toegestaan om verhandeld te worden op de Amerikaanse markt, een enorme klap voor het bedrijf en het aandeel. Een koersval was het gevolg. Paul Stoffels wordt nu binnengehaald als redder in nood, de man die de pijplijn van Galapagos moet gaan vullen en nieuwe bestemmingen moet zoeken voor de bestaande ontwikkelingen.

Stoffels is allesbehalve een onbekende in de farmawereld. Hij wordt gezien als de meest invloedrijke Belg in de farmaceutische sector en is omwille van zijn uitzonderlijke verdiensten voor België zelfs door koning Filip opgenomen in de adellijke stand en heeft de titel van ‘baron’ gekregen.

Met de komst van Stoffels haalt Galapagos niet alleen kennis en ervaring binnen, maar ook een poort naar een zeer uitgebreid netwerk binnen de farmacie.

Ook voor Galapagos is Stoffels geen onbekende, hij stond mee aan de wieg van het bedrijf en was eerder lid van de raad van bestuur. Hij kent daarmee de cultuur en weet waar de sterktes en zwaktes liggen. Het doet ergens denken aan een voetbalclub die een zeer succesvolle oud speler binnenhaalt en aanstelt als nieuwe trainer, de verlosser.

Want Stoffels lijkt de juiste vaardigheden te beschikken. Naast diverse studies en specialisaties, heeft hij ook bewezen over voldoende ondernemerschap te bezitten; in de jaren ‘90 richtte hij biotech bedrijf Virco op en was hij voorzitter van een ander biotech bedrijf, Tibotec. Deze twee bedrijven fuseerden, om vervolgens overgenomen te worden door Johnson & Johnson.

Maar de Galapagos fans zullen de naam van het Belgische Tibotec nog kennen, want samen met het Nederlandse Crucell werd een joint venture gevormd die later uit zou groeien tot het beursgenoteerde Galapagos.

De CEO werd door Crucell geleverd en werd Onno van de Stolpe, Stoffels maakte zijn opmars binnen Johnson & Johnson.

En dat heeft J&J geen windeieren gelegd, onder leiding van Stoffels heeft het de laatste vijftien jaar meer dan 25 belangrijke nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld, waarvan er zeven zijn toegevoegd aan de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Stoffels wordt omschreven als een zeer gedreven, gepassioneerd man die niet schuwt om het management team het veld in te sleuren en het leed te laten zien dat verzacht moet worden.

Beleggers verwachten deze gedrevenheid de komende jaren terug te zien bij het farmaceutische bedrijf uit Mechelen, getuige de enorme koerssprong van ruim 22% bij het bekendmaken van de aanstelling van Paul Stoffels.

Foto Paul Stoffels via LinkedIn

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.