Tesla mist nieuw productierecord in Gigafactory Shanghai

Met 76.965 geproduceerde voertuigen in de Gigafactory in Shanghai bleef Tesla net onder het recordniveau van juni.

Dit heeft echter te maken met bouwwerkzaamheden in de fabriek, die de fabrikant van elektrische auto’s aan het begin van de maand heeft uitgevoerd – en die de productiecapaciteit aanzienlijk zouden moeten verhogen.

Tesla Gigafactory 3 blijft net achter bij productierecord in augustus

Pas in juni 2022 bereikte de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla een mijlpaal: met 77.938 voertuigen die van de assemblagelijn rolden in de fabriek in Shanghai, de “Gigafactory 3”, vestigde de Musk Group een nieuw record voor zijn productie in het Verre Oosten. Hoewel vooraf het gerucht ging dat Tesla dit record in augustus al zou breken, was de productie nu bijna 1.000 met 76.965 voertuigen, zoals het persbureau “Bloomberg” meldde. 34.502 van de Tesla-auto’s zijn nu te vinden op de Chinese wegen, de resterende 42.463 voertuigen werden geëxporteerd, zoals het agentschap liet weten, onder verwijzing naar gegevens van de China Passenger Car Association (CPCA). Volgens “Electrek” worden de Modellen 3 en Model Y voertuigen daar momenteel geproduceerd.

Transitie stond Tesla-record in de weg

Zelfs als het niet genoeg was voor een nieuw record, heeft Tesla waarschijnlijk bewezen dat het is hersteld van productiestops en vertragingen veroorzaakt door COVID-lockdowns en fabrieksreconstructies in het voorjaar. In juli werden slechts 28.217 auto’s geproduceerd in de Gigafactory, maar in dezelfde maand werden volgens Bloomberg ook moderniseringswerkzaamheden gestart, die het productievolume aanzienlijk zouden moeten uitbreiden en tot augustus zouden duren. Tesla wil daar nu bijna een miljoen voertuigen per jaar kunnen produceren. Zonder de voortdurende verbeteringswerkzaamheden in augustus was een nieuw record misschien zelfs mogelijk geweest.

Verdere capaciteit gepland

De laatste uitbreiding van de capaciteit is echter nog lang niet voorbij voor de e-autogigant: het persbureau Reuters meldde in februari 2022 dat er nog een fabriek in Shanghai was gepland om te voldoen aan de grote vraag naar elektrische voertuigen die zowel in China als in exportlanden bestaat. Het bureau beweert dit te hebben geleerd van twee mensen die bekend zijn met de zaak. Zodra de tweede fabriek in bedrijf is, wil Tesla in china in totaal tot twee miljoen auto’s per jaar produceren. Jaarlijks worden 450.000 auto’s uit de nieuwe fabriek verwijderd, zo schreef Tesla zelf in mei in een brief aan de lokale autoriteiten.

Geruchtenmolen suddert

Volgens de berichten wordt de nieuwe fabriek gebouwd in de directe omgeving van de bestaande Gigafactory in de geplande stad Lingang. In een dronebeeld van het YouTube-kanaal “Wu Wa” zijn baggerwerkzaamheden te zien tussen de huidige Gigafactory en de haven van Luchao, waar regelmatig voertuigen naar containerschepen worden vervoerd.

Volgens geruchten waarnaar “Teslamag” verwijst, is het bedrijf al begonnen met aanbestedingen voor de bouw van de nieuwe fabriek.

Officiële bevestigingen van de locatie of de start van de bouwwerkzaamheden daar zijn echter nog niet beschikbaar.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.