Inflatie blijft sterk stijgen: superbelegger Kevin O’Leary vertrouwt op deze beleggingen

In augustus klom de inflatie in de eurozone naar een recordhoogte. In de VS verzwakte het in juli, maar blijft het op een hoog niveau. Beursexpert Kevin O’Leary legt uit op welke activa hij vertrouwt.

Duizelingwekkend hoge inflatie is een van de bepalende thema’s op de aandelenmarkten. In de eurozone klom het in augustus naar een nieuwe recordhoogte van 9,1 procent. In de VS lijkt de piek van de inflatie in juni al bereikt te zijn op 9,1 procent, want in juli daalde de inflatie op jaarbasis al naar 8,7 procent, wat nog steeds ruim boven de aangegeven doelstelling van 2 procent van de Amerikaanse Federal Reserve ligt. Volgens econoom Steve Hanke zal de inflatie in de VS waarschijnlijk hoog blijven en zelfs gepaard gaan met een ernstige recessie in 2023.

Kevin O’Leary over aandelen

Tegen deze achtergrond is het voor beleggers niet eenvoudig om zich te positioneren. Shark Tank-ster en ondernemer Kevin O’Leary heeft echter enkele tips voor beleggers over hoe ze geschikte investeringen kunnen vinden ondanks de sterke inflatie. Allereerst bevestigde de sterbelegger in een CNBC-interview, waaruit MoneyWise citeert, dat naar zijn mening, zelfs in deze moeilijke omgeving, aandelen het keuzemiddel zijn: “Zelfs als de rente stijgt, zijn aandelen the place to be, omdat vastrentende waarden nog meer onder de wielen komen.” De Amerikaanse Federal Reserve heeft nu gereageerd op de sterke stijging van de inflatie en heeft het belangrijkste rentetarief dit jaar al meerdere keren verhoogd. Verdere stijgingen zijn ook vrij voorspelbaar.

Bedrijven met pricing power hebben de voorkeur

O’Leary adviseerde beleggers om in te zetten op de sectoren die prijsstijgingen zonder veel problemen kunnen doorberekenen aan hun klanten. De beursprofessional legde uit: “Waar ze nu in moeten beleggen in termen van aandelen, vooral tegen de achtergrond van stijgende belangrijke rentetarieven, zijn bedrijven die prijszettingskracht hebben. Met andere woorden, hun goederen en diensten zijn noodzakelijk voor mensen, daarom zijn ze bereid om een kleine prijsverhoging te accepteren, soms een grotere, wanneer de tarieven stijgen. “

Energiesector als crisisprofiteur

Concreet noemde de sterinvesteerder de energiesector als een goede plek waar beleggers inflatie konden uitzitten. Dus, zelfs in tijden van crisis, verdere verwarming, voedsel bereid of de auto moet worden gebruikt. De torenhoge olieprijzen hebben dit jaar dan ook al geleid tot recordwinsten voor energiebedrijven. Bijvoorbeeld bij oliegigant ExxonMobil: In het tweede kwartaal van 2022 verdiende Exxon 17,9 miljard dollar, wat 13,2 miljard dollar meer is dan het jaar ervoor. De omzet schoot met 70 procent omhoog tot 115,7 miljard dollar. De situatie is vergelijkbaar met Shell. Ook hier stond in het tweede kwartaal een recordwinst van 11,5 miljard dollar in de boeken, ruim twee keer zoveel als een jaar eerder. Ook de aandelenprestaties van de twee oliereuzen zijn dit jaar indrukwekkend. Terwijl de marktbrede S &P 500 tot nu toe 13,76 procent verloor, steeg het Exxon-papier op de NYSE met 59,58 procent. Het aandeel Shell won dit jaar al 43,14 procent in Londen.

Ook consumentengoederen en gezondheidszorg in trek

Naast de energiesector noemde O’Leary nog twee andere gebieden die logisch zouden zijn tijdens hoge inflatie: “Op dit moment ziet de gezondheidszorg er erg goed uit, net zoals cyclische consumentenaandelen er erg goed uitzien.” Mensen zijn in tijden van crisis ook afhankelijk van medicijnen en benodigdheden zoals voedsel en hygiĆ«neproducten, waardoor prijsverhogingen ook hier eerder worden geaccepteerd.

Blijf uit de buurt van techaandelen

Wat beleggers de vinders daarentegen moeten laten, zijn technologieaandelen. Die worden vooral getroffen door het vertrek van de centrale banken uit het ultrasoepele monetaire beleid dat tijdens de coronapandemie werd gevoerd en dit jaar al onder de wielen is gekomen. De sterbelegger zei: “Wanneer de rente stijgt, dalen de koers-winstverhoudingen en corrigeren de koersen van de aandelen.” Zo heeft de NASDAQ Internet-subindex, die zich richt op techaandelen, sinds het begin van het jaar zelfs meer dan 37 procent aan waarde verloren.

ETF’s als hedge

Als verdere tip adviseerde het Shark Tank-jurylid beleggers om in te zetten op exchange-traded funds (ETF’s). Hij verwierp echter een brede ETF die de S &P 500 volgt omdat deze te riskant is tijdens inflatie: “Alleen al het bezitten van de index kan erg riskant zijn, omdat balansen van lagere kwaliteit zoals die van luchtvaartmaatschappijen het momenteel misschien niet zo goed doen wanneer de rente stijgt, omdat dit betekent dat hun schuldaflossing ook toeneemt.” zegt O’Leary. In plaats daarvan adviseerde de belegger hier ETF’s die zich richten op bedrijven met sterke dividenden en de hoogste kwaliteit balansen waarderen, evenals bedrijven die cash genereren en lokken met een hoog rendement. In het bijzonder heeft de beursster de ALPS O’Shares U.S. Quality Dividend ETF aanbevolen, waarvan de vijf grootste posities Johnson & Johnson, Procter &Gamble, Microsoft, Home Depot en Apple zijn – allemaal bedrijven die in het verleden hebben overleefd en bloeiden tijdens perioden van hoge inflatie. Of dit ook in de toekomst het geval zal blijven, valt echter nog te bezien.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.