Waarom ASML vandaag zo hard daalt

ASML heeft het vandaag erg zwaar te verduren. Dit is waarom.

Records

Records werden gebroken de afgelopen tijd. Bij chipfabrikanten en de indices die ze domineren. Het kon niet op. Ook niet bij ASML. Geld op spaarrekeningen bracht niks op, er moest belegd worden. Liefst in tech, want dat knalde zo lekker de lucht in. We zien vandaag nu wat winstnemingen, men begint hoogtevrees te krijgen. Maar die -7,21% van vandaag, daar is veel meer voor nodig dan alleen wat winstnemingen om zo’n duikeling te veroorzaken.

Tech

Niet alleen ASML heeft het vandaag zwaar, heel de techsector loopt averij op. De Nasdaq daalt op het moment van schrijven een ruime 2,2%. Alle tech is naar beneden, met name de chipfabrikanten. Je zal maar leverancier zijn van deze chipfabrikanten, dan heb je het dus extra zwaar vandaag.

De reden

Vandaag zijn groeiaandelen ‘uit’, value aandelen zijn ‘in’.

Maar waarom dan? Het sleutelwoord hierbij is rente. Omdat de stijgende rente op staatsobligaties de aandelen van snelgroeiende techaandelen onder druk zet. Tech daalt, met één van de belangrijkste toeleveranciers van de technologieaanden op kop. Met name in de VS nemen de zorgen over rentebesluiten en het schuldenplafond toe. Investeerders kiezen dan sneller voor een value aandeel, waar doorgaans minder risico aan gekoppeld zit dan aan een (wellicht overgewaardeerd) groeiaandeel.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.