Waarom de resultaten van Amazon zo tegenvielen

Amazon wordt vandaag hard afgestraft, maar hoe komt het eigenlijk dat de resultaten zo tegenvielen?

Gisteravond nabeurs rapporteerde Amazon een verlies van 7,6 miljard dollar op het belang in Rivian Automotive. Het aandeel Rivian halveerde in koers in het afgelopen kwartaal waardoor het netto kwartaalverlies van Amazon uitkwam op 3,8 miljard dollar. Zonder rekening te houden met de waardedaling van Rivian is de genormaliseerde winst per aandeel uitgekomen op 7,38 dollar. Dit is fors lager dan de 8,36 dollar per aandeel waarop analisten vooraf hadden gerekend. Amazon heeft te maken met forse tegenwind van de stijgende inflatie, hogere brandstof- en personeelskosten en problemen in de toeleveringsketens. Hierdoor is de operationele marge gedaald van 8,2 procent in dezelfde periode vorig jaar naar 3,2 procent nu.

In het eerste kwartaal van 2021 groeide de totale omzet nog met 44 procent. De omzetgroei in de eerste drie maanden van dit jaar kwam fors lager uit op slechts 7 procent. Dit is de laagste groei sinds de internetbubbel in 2001 en het tweede kwartaal op rij van enkelvoudige omzetgroei. Voor het lopende kwartaal wordt een nog lagere omzetgroei van 3 à 7 procent verwacht. De omzet lag onder de verwachtingen van analisten. Wel goed ging het met de advertentie-inkomsten. Deze groeiden met 23 procent naar 7,88 miljard dollar. De groei van de advertentie-inkomsten bij Amazon was hoger dan bij Google en Facebook in het afgelopen kwartaal. Ook een positieve uitschieter in de cijfers van Amazon is de beter dan verwachte omzetstijging bij Amazon Web Service (AWS). Op jaarbasis was er sprake van een stijging met 36,5 procent naar 18,44 miljard dollar. De operationele winst bij deze profijtelijke divisie van Amazon is uitgekomen op 6,5 miljard dollar. Dit is een stijging van maar liefst 57 procent in vergelijking met een jaar geleden.
Beleggers zijn geschrokken van de lage omzetverwachtingen voor het lopende kwartaal. Het aandeel Amazon noteert op het moment van schrijven zo’n 15 procent lager gaan op Wall Street.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.