insider verkopen

Waarom een hoge Bitcoin koers slecht is voor ons allemaal

Bitcoin staat weer boven de 60.000 USD, dat zorgt voor een aantal flink nare neveneffecten.

Inflatie

Er wordt al zeer veel over geschreven, inflatie en zelfs stagflatie. Daarbij zou Bitcoin het nieuwe goud zijn, de veilige haven om in te duiken en je geld niet in waarde zien doen afnemen. Onlangs zag ook Vladimir Poetin daar toegevoegde waarde in. Maar waar goud een zeldzaam edelmetaal is waar we echter nog steeds nieuwe opgravingen in kunnen doen om de balans niet te ver door te laten schieten, is het aantal Bitcoin wiskundig beperkt tot maximaal 21 miljoen stuks. Dat maakt dat de angst voor (en het wapenen tegen) inflatie er voor zorgt dat het een ware hype wordt, de koers knalt de lucht in naar nieuwe all time highs. Stijging van Bitcoin heeft vaak ook een knock-on effect op alle andere cryptocurrencies, die een correlatie hebben met de koers van Bitcoin. Kortom, we vluchten voor inflatie in crypto, alles stijgt, waardoor ook de inflatie nog meer toeneemt. De vraag is of globaal bekeken Bitcoin daarmee dan wel het juiste wapen is tegen inflatie.

Energie

Ja, dit is een open deur die we toch moeten intrappen. Overal ter wereld is men bezig strenge klimaatdoelstellingen te halen, het druist dan tegen alle logica in om de milieuonvriendelijke Bitcoin te gebruiken voor betalingen, laat staan te gaan minen. We mogen in Nederland nog maar maximaal 100 km/u rijden tussen 6u en 19u, tegelijkertijd investeren in Bitcoin is daarbij niet de meest logische beslissing. ESG ratings worden een steeds belangrijker gegeven om rekening mee te houden voor beleggende instanties, Bitcoin past nu eenmaal niet in een portefeuille thuis met een goede ESG rating. Daarvoor is de carbon footprint te dramatisch:

Chiptekort

Omdat Bitcoin nu zo hoog staat wordt het ook weer interessanter om zelf coins te gaan minen. Op social media zien we weer allerhande foto’s voorbij komen van enthousiastelingen en hun mining rig:

Maar als je zo’n opstelling gaat bouwen om zelf crypto te gaan minen, wat heb je dan nodig? Juist, chips! Halfgeleiders zitten in zowat alle elektronica, maar om cryptocurrencies te minen heb je krachtige computers nodig. En daar heb je dus ook weer flink wat chips voor nodig. Die chips zouden anders in andere apparaten kunnen belanden waar nu veel vraag naar is, maar waarvan de toelevering hapert. Vergezocht, denk je?

Het chiptekort is een probleem, en toegegeven, we denken niet dat de grapjas in de bovenstaande vestiging van Walmart een mining app op een toonmodel geïnstalleerd heeft omdat hij/zij geen chips kan krijgen. Feit blijft echter wel dat het nu niet het meest aangewezen moment is om chips in te zetten om crypto te gaan minen, kijkend naar de globale behoefte.

Daarnaast rijzen de energieprijzen de pan uit. Als we de vraag naar energie gaan verhogen door ook nog eens (nog meer) crypto te gaan minen omdat de koers zo lekker hoog staat, dan kan het weleens een koude winter worden.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.