Poetin gelooft in cryptocurrencies

Waar westerse toezichthouders steeds meer hun wenkbrauwen fronsen, kijkt Vladimir Poetin iets anders naar de situatie.

Toezichthouders

De Russische president Vladimir Poetin geeft aan niet onwelwillend tegen cryptocurrencies aan te kijken, terwijl hier juist steeds meer aandacht voor is vanuit toezichthouders en regelgevers van over de hele wereld, uit angst dat ze kunnen worden gebruikt voor het witwassen van geld en andere criminele activiteiten.

Interview

Cryptocurrencies “hebben bestaansrecht en kunnen als betaalmiddel worden gebruikt”, zei Poetin in een interview met CNBC dat donderdag op de website van het Kremlin werd geplaatst. Toch waarschuwde hij dat het te vroeg was om te praten over het gebruik van cryptocurrencies voor de handel in olie en andere grondstoffen die het grootste deel van de Russische export vormen. Daarvoor vindt hij de situatie nog te prematuur en nog te onstabiel. Wel ziet hij in cryptocurrencies de mogelijkheid om waarde in op te slaan, zoals men nu vaak doet met commodities zoals goud, om zich te wapenen tegen inflatie.

Alternatieven

Rusland zoekt al langer naar alternatieven voor de handel in USD, met name sinds het in 2014 sancties werd opgelegd vanwege het inlijven van de Krim. Poetin beschuldigt de Verenigde Staten ervan zijn machtige dollar als wapen te gebruiken en wil hierin het aloude machtsspel tussen de VS en Rusland meer naar zijn hand draaien.

Centrale bank

De Russische centrale bank heeft beleggers echter wel herhaaldelijk gewaarschuwd dat de cryptomarkt zeer volatiel, instabiel is en dat digitale valuta niet als binnenlandse betaalmethode mogen worden gebruikt. Er zijn nog geen plannen voor een algemeen verbod zoals China momenteel hanteert, liet vice-minister van financiën Alexei Moiseev optekenen.

Met het interview dat Poetin gegeven heeft, wordt de deur echter meer op een kier gezet.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.