Waarom Prosus vandaag stijgt [updated]

Prosus toont vandaag een mooie plus van ruim 6,5%. Maar waarom eigenlijk?

Nou, het sleutelwoord is hierbij ‘rente’. De People’s Bank of China (PBoC) heeft voor de tweede maand op rij haar referentierente op bankleningen (LPR) aan bedrijven en huishoudens verlaagd.

Zoals de centrale bank van het land heeft aangekondigd, zal de eenjarige Loan Prime Rate (LPR) met 10 basispunten dalen tot 3,70%. De vijfjaars LPR werd met 5 basispunten verlaagd naar 4,60%. De Loan Prime Rate is een van de belangrijkste rentetarieven van de PBoC. Het is in augustus 2019 hervormd en geeft banken richtlijnen voor hun leentarieven.

Het was de eerste keer in 21 maanden dat China beide LPR-rentetarieven in dezelfde maand verlaagde. De verlaging van de prime rate van de lening werd verwacht nadat de PBoC maandag de rente op eenjarige middellange termijnleningen (MLF) met 10 basispunten verlaagde tot 2,85%.

Dit is goed nieuws voor Tencent, waar Prosus een fors belang in heeft. Het aandeel steeg vandaag 6,6%. NIet alleen stegen Tencent/Prosus uiteraard op dit nieuws, ook het geplaagde Evergrande steeg 4,65%. Over het algemeen steeg de Hang Seng-index in Hongkong op het nieuws met 2,5%.

Update

Goldman Sachs heeft vandaag het koersdoel aangepast, naar 127,10 euro. Het blijft hierbij een koop advies aanhouden.

Echter, we zien op Marketscreener vandaag dat hier onterecht gemeld wordt dat Goldman Sachs van een ‘Sell’ naar een ‘Buy’ advies is gegaan voor Prosus. Dit is incorrect, maar kan wellicht minder goed geïnformeerde beleggers net dat extra zetje richting de koop knop hebben gegeven.

Goldman Sachs’ analist Lisa Yang heeft altijd een koop advies afgegeven, getuige ook onderstaand overzicht van Trivano.

We hopen dat deze toevoeging je helpt verwarring rondom het advies van Goldman Sachs te voorkomen.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.