Wat bracht ons de afgelopen week?

We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.

De volgende aandelen waren de uitschieters die we de moeite waard vonden om verder te belichten.

Backblaze Inc

We beginnen meteen met de grootste daler uit dit rijtje. Cloud opslag bedrijf Backblaze verloor de afgelopen week 22,78%. De omzet steeg op jaarbasis met 25%, maar wat vooral tegenviel was de winst. Die was er namelijk niet, het bedrijf maakt verlies. Dat verlies was vorig jaar in het derde kwartaal 1,9 miljoen USD, nu was het in het derde kwartaal 6 miljoen USD. Backblaze is een bedrijf dat pas sinds november van dit jaar op de beurs te verhandelen is. Het werd naar de beurs gebracht voor zo’n 16 USD, om vrij snel boven de 36 USD te pieken. Momenteel noteert het aandeel op 17,16 USD.

DierDier

CleanSpark Inc

Amerikaans bedrijf, actief in twee segmenten; crypto mining (vooral Bitcoin) en energie oplossingen (opslag, zonne-energie, bijbehorende software). De cijfers die gepresenteerd werden waren erg sterk. De omzet groeide met liefst 400%, tot bijna 50 miljoen USD. Het netto verlies liep ook terug, van 2,44 USD per aandeel, naar 0,75 USD per aandeel. Maar er was nog meer positief nieuws, los van de bedrijfsresultaten. De Digital Transformation ETF van VanEck nam een positie in CleanSpark in. Daarnaast werd er ook nog eens een nieuwe CFO benoemd, en het vierde ook nog eens het eenjarig bestaan van haar duurzame Bitcoin mining activiteiten. Je zou denken dat het de handelsweek dan ook fors in de plus zou afsluiten, maar helaas; -10,68% was het weekresultaat. De verwachting was dat er nóg betere cijfers gepresenteerd zouden worden.

Adidas voetbalschoenen

Colruyt Group

We hebben even getwijfeld om de Colruyt Group wel of niet mee te nemen in dit overzicht. Immers, de mainstream media in met name België hebben al ruim over de resultaten gesproken. Maar na het zien enkele financiële commentaren over de koersval van afgelopen week wilden wij toch wat gezond tegengeluid bieden. Voor wie nog niet bekend is met Colruyt; dit is een Belgische supermarkt met prijsvechter formule. Dit heeft jarenlang veel successen opgeleverd, met een sterk groeiend marktaandeel. Bij de presentatie van de cijfers werd de outlook echter verlaagd, de reden voor de daling. Over deze verlaging vonden wij niet direct consensus onder de analisten. De één schrijft het toe aan toenemende concurrentie vanuit Albert Heijn en Jumbo, de ander aan een verzadigde dekkingsgraad. Het aandeel viel afgelopen week 5,07%. Of er nog toekomst in zit? De formule was succesvol, maar lijkt nu zijn beste tijd gehad te hebben.

Algemeen

Adobe Inc

Deze Amerikaanse softwaregigant presenteerde deze week haar cijfers. Deze waren erg sterk, beter dan verwacht zelfs. Maar het ging vooral om de outlook. Deze werd slecht ontvangen. Investeerders lijken gewend te raken aan de explosieve groei van de afgelopen kwartalen en verwachten dat dit zich voort blijft zetten. Elk gematigd signaal wordt zeer hard afgestraft, zo ook bij Adobe afgelopen week. De impopulariteit van de techsector afgelopen week omwille van een onzekerder marktsentiment hielpen daarbij zeker niet mee voor Adobe. Een verlies van 14,73%.

Algemeen

Rivian Automotive

We eindigen dit weekoverzicht met helaas nog een verlies. Na de zeer succesvolle IPO van Rivian was het nu voor het eerst dat ze sinds hun beursgang de kwartaalcijfers mochten presenteren. Uiteraard waren de verwachtingen hooggespannen. Deze werden echter weinig waargemaakt. Het was een zware week voor Rivian hierdoor, het aandeel verloor 17,19%. Drie redenen waren hierbij aan te wijzen;

De productiecijfers vielen tegen. Waar er 1200 units verwacht waren te produceren en af te leveren, bleef de teller steken op 652 producties en 386 afleveringen.

Het verlies was groter dan verwacht. Deze verwachting lag op iets meer dan 1 miljard USD, maar kwam uit op meer dan het dubbele; 2,23 miljard USD verlies.

Het kondigde aan een extra investering te moeten doen in een productiefaciliteit, van 5 miljard USD. Een forse tegenvaller.

Alles bij elkaar opgeteld heeft Rivian het hierdoor erg zwaar. Niet alleen de afgelopen week, sinds de beursgang ging het aandeel vrij snel naar ongekend hoge koersen, momenteel schurkt het echter tegen zijn dieptepunt aan.

Humo.be - Actie April 2020

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.