Wat bracht ons de afgelopen week?

We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.

Afgelopen week was het een ietwat rumoerige week, vooral in de crypto- en techwereld. Dit ondanks dat het jaar nog wat op gang moet komen. We kijken in dit overzicht naar de reacties op de gepresenteerde bedrijfsresultaten en pikken er de meest opvallende zaken voor je uit.

SMART Global Holdings Inc

SMART Global is een Californisch technologiebedrijf, gespecialiseerd in geheugenkaarten en RAM oplossingen, maar biedt daarnaast ook allerlei subcomponenten die gebruikt kunnen worden in de industriele sector. Het wordt gezien als een semiconductor aandeel, wat zich momenteel nog wat onder de radar begeeft. Het bedrijf bracht haar kwartaalcijfers uit, waarmee de schattingen van analisten overtroffen werden, daarbij werd ook nog eens de outlook verhoogd. Het feit dat SMART Global zich minder in de spotlight begeeft dan de gekende namen lijkt echter zowel positieve als negatieve gevolgen te hebben, wat we zagen in de (ons inziens ongerechtvaardigde) ontvangst van de cijfers. Deze daling is een technische terugval die wordt aangewakkerd door de hoge RSI-niveaus die het de afgelopen weken had bereikt na een stijging van meer dan 100% de afgelopen 12 maanden. Wat daarbij vooral niet helpt is verwarring over de aangekondigde aandelensplitsing, dit zorgt voor onrust onder beleggers en werd niet goed ontvangen. Mede geholpen door het slechte sentiment voor de technologiesector afgelopen week daalde het aandeel 10,65%.

Ford Motor Co

Gaan we nog uitleggen wat Ford doet? Niet echt nodig, lijkt ons. Afgelopen week toonde het een plus van 14,90%. Ford is lekker bezig; waar de rest van de autoindustrie het lastig heeft om veel auto’s af te leveren door het wereldwijde chiptekort, heeft Ford dit niet weten te deren. Het was het best verkopende merk in de VS van het afgelopen kwartaal. Meer dan een half miljoen auto’s werden afgeleverd, een stijging van 26,8%. Dit terwijl de sector een daling laat zien van 3%. De elektrische Mach-E volgt in Amerika de Tesla Model Y op de voet als bestverkopende SUV. Het zit het bedrijf van Elon Musk ook op ander vlak op de hielen, het kondigde ook nog eens aan de productie van de elektrische pickup truck, de F-150 Lightning, te verdubbelen. Beleggers waren erg enthousiast, gezien de stijging van het aandeel.

Simply Good Foods Co

Simply Good Foods is een fabrikant van voedselmiddelen, gericht op de dieetsector. Het maakt snacks en maaltijdvervangers die zouden moeten helpen afvallen. Het doet dit onder twee merknamen die bij ons (persoonlijk) minder bekend zijn, Quest en Atkins. Het rapporteerde een aangepaste winst voor het eerste kwartaal van 43 dollarcent per aandeel, een sprong van 48%. De omzet steeg met 22% tot 281,3 miljoen USD, dankzij sterke verkopen van de eerder genoemde merken Atkins en Quest. Analisten verwachtten vooraf een winst per aandeel van 34 dollarcent bij een omzet van 266 miljoen USD.

Het aandeel steeg bij bekendmaking van de cijfers 1,5% tot 42,98 USD. Vervolgens trad de daling in; -8,2%. Dat plaatste Simply Good Foods-aandelen weer onder een 41,45 USD koop moment van een cup-without-handle basis, volgens enkele analisten. Of het de daadwerkelijke reden voor de daling van 5,5% deze week is? Het valt lastig te zeggen, wel is duidelijk dat de markt momenteel erg onrustig is en sterk reageert op elk signaal.

Sligro Food Group NV

Sligro Food, een Nederlandse leverancier van voedselmiddelen aan de horeca, tevens bekend van supermarktketen EMTE, en enkele andere submerken. Het presenteerde haar cijfers over het vierde kwartaal. daarbij boekte het een omzet van 554 miljoen, waar vooraf 587 miljoen verwacht was. De jaaromzet kwam uit op 1.898, hier was 1.931 mijoen verwacht vanuit de marktconsesus.

Deze jaaromzet van 1.898 miljoen tegen 1.946 miljoen een jaar eerder, betekent een daling van 2,5% ten opzichte van vorig jaar. Als echter de omzet uit tabak niet zou worden meegerekend, dan zou de omzet over 2021 1.683 miljoen zijn, ten opzichte van 1.637 miljoen. Oftewel een stijging van 2,8%.

Analisten van ING vonden de jaaromzet niet tegenvallen, dit gezien de sluiting van de horeca in 2021 voor een periode van 32 weken ten opzichte van 24 weken in 2020. ING maakt zich wel zorgen over de situatie van het eerste kwartaal van 2022, waarin Sligro wederom kijkt tegen een gesloten Nederlandse horeca als gevolg van de coronamaatregelen.

De ontvangst op de beurs was wat lauw, het aandeel verloor deze week 0,92%.

Walgreens Boots Alliance Inc

We eindigen met een bedrijf wat niet zoals Sligro hinder ondervindt van corona, maar ervan lijkt te profiteren. Walgreens Boots is een Amerikaanse keten van apotheken/drogisterijen. In eerste instantie had Walgreens erg veel last van de effecten van corona, maar het heeft haar vestigingen ter beschikking gesteld als vaccinatie- en testcentra. De cijfers die gepresenteerd werden toonden aan dat het daarbij ook nog eens vooral profiteert van de verkoop van corona zelftesten. Het zorgde ervoor dat de kwartaalomzet steeg naar een forse 34 miljard USD, waar de verwachting lag op 33 miljard voorafgaand aan de publicaties. Het noteerde een winst van 3,6 miljard USD, tegenover een verlies van 308 miljoen USD in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het zorgde voor een positieve ontvangst, het toonde een plus van 3,02% afgelopen week.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.