We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.
Koninklijke Philips
Ja, we schrijven de naam voluit, uit een stukje chauvinisme omdat we dat sinds gisteren bij Shell plc niet meer kunnen doen. Enfin, we zouden het over Koninklijke Philips hebben.
Is het een uitschieter op weekbasis, kijkend naar de koers? Nee, niet bepaald. Het aandeel bewoog de afgelopen week tussentijds uiteraard wel, maar sloot op dezelfde koers als vijf handelsdagen geleden. De reden dat we Philips toch opnemen in deze lijst ligt eigenlijk juist aan deze uitgebleven koersbeweging. Op 12 januari kwam het Eindhovense bedrijf met een winstwaarschuwing vooral naar aanleiding van supply chain issues en een terugroepactie van beademingsapparaten. Het aandeel kelderde direct.
Daarmee vinden we ook de reden dat het aandeel deze week, nota bene na het publiceren van haar gevreesde cijfers, zo weinig beweegt. Het lag in lijn met de afgegeven waarschuwing en de aangepaste verwachtingen daarop.
De jaaromzet van Philips viel 2% lager uit dan waar de marktconsensus vanuit ging, terwijl de aangepaste EBIT 9% lager uitviel.
De verwachting dat de omzet dit jaar met 3 tot 5% kan stijgen, en dat de aangepaste EBITA-marge kan aantrekken met 40 tot zelfs 90 basispunten kwam ook overeen met de consensus. Het zwaartepunt zal echter in de tweede helft van dit jaar moeten liggen, omdat de problemen uit 2021 momenteel nog door zullen werken in de eerste helft van dit jaar. Philips meldt echter een sterke tweede jaarhelft te verwachten.
Logitech International
Deze nemen we mee omdat we een techbedrijf zien dat tegen de stroom in een plus van 9,88% laat zien de afgelopen week. De Zwitserse producent van hardware producten voor computers toonde dat de omzet 2% daalde ten opzichte van vorig jaar, en de winst per aandeel zelfs met 37%. Maar vergeet daarbij niet dat 2020 en 2021 gekenmerkt werden door het effect van Corona. We werkten (werken) massaal thuis en verbeterden onze thuiswerkplek. Daar hoorde apparatuur van Logitech bij. Verwacht was echter, dat nu we gewend zijn geraakt aan de nieuwe situatie, de omzet en winst van Logitech veel sterker zouden dalen. Dat is dus niet gebeurd. Sterker nog, het bedrijf geeft in de outlook voor 2022 aan dat ze een toenemende groei zien van 2 tot 5%.
LVMH
Moeten we deze Franse producent van luxe artikelen nog introduceren? Of zeggen de namen Louis Vuitton, Moët et Chandon, en Hennessy je voldoende? We vermoeden het laatste. Het vierde kwartaal bracht ruim 20 miljard euro aan omzet, geholpen door een stevige 28% groei. Analisten gingen vooraf uit van een groei van 16%. De omzet lag 51% hoger dan dat het in 2019 was, voor Corona. Het werd enthousiast ontvangen op de beurs, het aandeel steeg 3,23% op vrijdag, op weekbasis steeg het 3,72%.
Signify
En we gaan weer even terug naar Eindhoven, de lichtstad. Waar het bij Philips allemaal mee begon was met gloeilampen. Deze techniek gebruiken we inmiddels niet meer, de lichtdivisie van Philips is ook afgesplitst en verder gegaan als Signify. Uiteraard heeft men daar hun producten veel verder ontwikkeld, het bedrijf biedt de modernste licht oplossingen aan. Dit doen ze erg verdienstelijk, na een tegenvallend derde kwartaal heeft Signify namelijk een beter dan verwacht vierde kwartaal laten zien. Vooral de prestaties bij de divisie Digital Solutions waren flink beter met een autonome groei van 11% tegenover een consensusverwachting van 2%.
Verder viel de aangepaste EBITA 6% hoger uit dan waar de marktconsensus vanuit ging.
Deze marktconsensus ging veelal uit van vrij vlakke resultaten, de markt was positief verrast door de daadwerkelijke cijfers. Het aandeel steeg op de dag van publicatie bijna 11%, op weekbasis steeg het 5,03%.
Tesla
Nee, natuurlijk vergeten we Tesla niet. Eerder deze week spraken we al onze verwachtingen uit over wat er zou komen. Er werd 5,5 miljard USD winst gemaakt, op een omzet van 17,72 miljard USD. Op jaarbasis (2021) tikten ze 936.222 afgeleverde auto’s aan, goed op weg naar het miljoen. Dan zal de koers wel ontploft zijn? Eh, niet echt. Het daalde met ongeveer 12%, dit omdat Musk aangaf in 2022 geen nieuwe modellen op de weg te kunnen zetten. Door het chiptekort wordt de geplaagde Cybertruck niet in 2022 verwacht en is men terughoudend over de exacte datum in 2023. Dat houdt in dat men moet blijven leunen op de Model S, 3, X, Y. Dat is een leuke lettercombinatie, maar het werd weinig aantrekkelijk bevonden dat dat het dan ook maar is voor 2022. Op weekbasis daalde het aandeel met 6,49%.
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.