Wat bracht ons de afgelopen week?

We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.

De afgelopen week zagen we veel bedrijfsresultaten voorbij komen. Tijd om de balans op te maken.

Fastned

De Nederlandse dienstverlener van laadstations voor elektrische voertuigen presenteerde dinsdag haar cijfers. ING verwachtte vooraf een omzetstijging van 37%, naar 3,2 miljoen euro. De resultaten lagen allemaal in lijn met de verwachtingen, de omzet over Q3 was inderdaad 3,2 miljoen euro, het klantenbestand groeide iets harder dan gedacht, maar al met al werd het deze week allemaal wat lauw onthaald. Het aandeel steeg 1,81%. ING handhaafde wel haar koersdoel van 60 euro per aandeel.

Bron: Google

Just Eat Takeaway.com NV

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com zag haar groei vertragen, maar handhaafde haar outlook. Het aantal orders is in het afgelopen kwartaal afgenomen, een gevolg van de verdere positieve ontwikkelingen rondom Corona. Minder lockdown-achtige situaties, minder reden om eten te bestellen. Na publicatie van de resultaten daalde het aandeel 4,30%. Later in de week werd dit wat recht getrokken door het nieuws dat investeerder Cat Rock haar belang vergroot. Over de gehele week genomen zien we een stijging van 4,42%.

K-Fast Holding AB

Het Zweedse K-Fast Holding kwam niet met cijfers, maar wel met een mooie mededeling. Waar er wereldwijd continu issues zijn in de supply chain, meldde K-Fast dat ze voor 2022 hun cementvoorziening verzekerd hebben middels nieuwe contracten. De vastgoedontwikkelaar, gespecialiseerd in het bouwen en verhuren van appartementen, heeft daarmee aangegeven dat er op het gebied van aanlevering in ieder geval geen mogelijke beren op de weg te verwachten zijn. Het aandeel steeg deze week een erg prettige 14,39%.

Bron: Google

CropEnergies AG

Duitse biobrandstof producent. Zag zijn winst halveren vanwege hogere grondstofprijzen en gestegen energieprijzen. De markt strafte het aandeel af met een daling van 11,70%.

Bron: Google

Amerikaanse financials

Deze pakken we even samen. Er waren erg veel financials in de VS afgelopen week die hun bedrijfsresultaten presenteerden. Het gaat om onder andere Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase & co, Morgan Stanley, Wells Fargo & co, en Goldman Sachs Group Inc. De winnaar? Goldman Sachs. Alle genoemde financials toonden goede cijfers, maar Goldman Sachs stak er met kop en schouders bovenuit. Waar een winst per aandeel werd verwacht van 9,99 USD, was het uiteindelijke resultaat flink veel hoger met 14,93 USD per aandeel. Een kleine 50% meer dan de verwachting dus. Het grootste gedeelte van de goede cijfers is toe te schrijven aan de activiteiten vanuit investment banking. De afgelopen week steeg het aandeel alsnog maar vrij bescheiden, met net iets meer dan 3%.

Bron: Google

Bij de andere hiervoor genoemde Amerikaanse financials zien we dat de resultaten hier inderdaad ook hoger liggen dan de verwachtingen, zij het met minder overtuigende resultaten. Ten opzichte van de verwachtingen liggen de daadwerkelijke WPA cijfers zo’n 20-30% hoger. Zeker niet slecht, maar Goldman wist het meeste te verrassen.

Temenos AG

Zwitserse banking software, erg grote partij, bedient zeer veel banken met haar waaier aan mogelijke oplossingen. Vol enthousiasme presenteerde het management de Q3 cijfers. Het werd echter niet goed ontvangen op de beurs. Het aandeel kelderde vandaag maar liefst 13,74%. Temenos laat nog steeds een groei zien en presenteerde ook een aantal nieuwe contracten, maar dit was niet voldoende. Wat vooral ook zorgde voor een koopsignaal bij veel beleggers was het feit dat de gecorrigeerde kosten dit kwartaal zijn opgelopen. Het koersverloop van afgelopen week laat ook zien dat de aanloop naar de cijfers zorgde voor een stijging, maar de daadwerkelijke resultaten zorgden voor een anticlimax.

Bron: Google

TomTom NV

We eindigen met TomTom, dat een paar turbulente dagen achter de rug heeft. De cijfers vielen tegen, maar waren niet schokkend veel lager dan de analistenverwachtingen. Reden voor de moeilijke laatste kwartalen zit hem in de productieproblemen bij autofabrikanten vanwege het chiptekort. Dit heeft een knock on effect bij TomTom. Het aandeel daalde met zo’n 7%, om later weer met 4% te stijgen. TomTom verlaagde daarna ook nog eens de outlook, maar deze bijstelling was nu juist minder dan verwacht. Het aandeel steeg wederom. Kijken we naar de prestaties van de afgelopen week dan zien we een stijging van 11,51%.

Bron: Google

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.