Werken bij Goldman Sachs, zo ziet dat eruit

Een oud medewerker vertelt over het dagelijkse werk, overuren, fouten en vragen voor sollicitanten.

De financiële expert Holger Graf werkte bij de investeringsbank Goldman Sachs Hier staat hij op een balkon in Frankfurt – op de achtergrond: de banktorens

Holger Graf

Holger Graf is hoogleraar financiële wiskunde en werkte enkele jaren bij investeringsbank Goldman Sachs.In een interview met Business Insider vertelt de 36-jarige over clichés, overwerk, druk, fouten en vragen die sollicitanten worden gesteld.

“Ik denk dat als je het werkelijke uurloon berekent, een vrouwelijke ingenieur bij BMW beduidend meer verdient. En daar heb je een 36-urige werkweek”, zegt Graf.

Al met al vond hij de sfeer op de beursvloer “zeer uitdagend”, maar ook “zeer eerlijk”.

Begin dit jaar verscheen een enquête waarin enkele jonge medewerkers van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs van de UA hun branche onder de aandacht brachten. In 24 vragen schetsten ze een somber beeld: Extreme stress, 105 uur werk per week en constante druk zijn aan de orde van de dag. Dat meldt ook Business Insider . Over het algemeen kan het beeld van deze branche als volgt worden omschreven: veel werken, veel verdienen en veel stress. Maar hoe zit het met de clichés?

Holger Graf is iemand die het zou moeten weten. De 36-jarige universiteitshoogleraar financiële wiskunde werkte van begin 2011 tot medio 2014 bij Goldman Sachs in Frankfurt. Daar was hij verantwoordelijk voor derivaten en gestructureerde producten zoals warrants en knock-outcertificaten. Hij sprak met Business Insider over hoe zijn dagelijkse werk eruit zag en wat sollicitanten zouden moeten weten.

Een typische werkdag begon om 07.00 uur

Voor Graf was een typische werkdag nauw verbonden met de openingsuren van de winkel, namelijk van 8u tot 20u. Graf begon altijd een uur eerder om zich voor te bereiden op de dag. “Eerst heb ik een e-mail voorbereid voor de klanten dat ze ‘s ochtends op de hoogte waren van wat er ‘s nachts was gebeurd”, zegt Graf.

De handel begon om 8 uur ‘s ochtends, waar “alles” kon gebeuren. Er was een hotline waar particuliere klanten konden bellen als ze informatie nodig hadden over de producten of problemen hadden met een product. Ook dit meldpunt viel onder de verantwoordelijkheid van Graf. Eerst beantwoordde hij die altijd zelf.

Ook telefoontjes van vermogensbeheerders die informatie wilden over bepaalde producten en hun prijzen waren aan de orde van de dag. Volgens Graf vragen ze het tegelijkertijd aan vijf andere banken. Grafs taak was toen om te overwegen hoe groot de marge, d.w.z. de winst, moest zijn, zodat Goldman Sachs er wat geld aan kon verdienen. “Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat je de beste prijs levert ten opzichte van de anderen”, zegt Graf. Dat was “veel speltheorie”.

“Na twee uur aan de telefoon, met honderden transacties, sta je op het punt een zenuwinzinking te krijgen”

“Wat vooral gaaf was, was de klassieke telefonische handel met banken en beurzen”, zegt hij.

Een voorbeeld van hoe dit werkt: Investeerders callen en willen 2000 aandelen in een bepaald bedrijf. Graf voert dit in het systeem in. De belegger zegt dan concreet wat hij wil doen. In de officiële taal van de beursvloer gaat het zo: “Ik koop 2000 aandelen met dit waarde-identificatienummer tegen een prijs van 30 euro van u.” Graf antwoordt dan: “Ik verkoop 2000 aandelen tegen 30 euro aan u.” De formuleringen “van jou” en “Aan jou” zijn “klassieke handelstaal”, zegt de voormalige handelaar.

Deze formuleringen zijn er om ervoor te zorgen dat er geen fouten gebeuren. “Het ergste zou zijn dat ik het verkeerde nummer of de verkeerde hoeveelheid invoer”, zegt Graf. Aan de ene kant zou dit erg leuk zijn geweest, maar met zoveel cijfers en letters was het ook erg vermoeiend: “Na twee uur aan de telefoon, met honderden transacties, ben je dicht bij een zenuwinzinking, ‘ zegt de huidige hoogleraar financiën.

Als je deze fout maakt, verlies je je baan

“Het is duidelijk, zoals altijd, dat je op een gegeven moment een fout maakt”, zegt de makelaar. Het belangrijkste dat hem vanaf het begin werd “ingegooid”: “Het is niet erg om een ​​fout te maken zolang je het volgende doet: op het moment dat je je de fout realiseert, sta je op en zeg je: jongens, ik heb gemaakt een vergissing hier.” Ze leggen uit wat er is gebeurd. Dan kun je alles regelen, zegt Graf. Het ergste is volgens de oud-bankier als je niets doet en hoopt dat de fout vanzelf overgaat en niemand het merkt. “Dan was het het laatste wat je doet in deze baan.”

Al met al vond hij de sfeer op de beursvloer “zeer uitdagend”, maar ook “zeer eerlijk”. Dat betekent: als het handelstijd is, is de communicatie erg kort en snel. “Het kan op het eerste gezicht onbeleefd overkomen, maar dat is het niet”, zegt Graf. “Het moet snel zijn als het gaat om het overbrengen van zoveel mogelijk informatie in 30 seconden.”

Graf kan de “horrorverhalen” voor zijn gebied niet bevestigen

Graf vindt de clichés over werken bij Goldman Sachs “een beetje overdreven”. Maar aangezien hij niet in het klassieke M&A-gebied werkte en erg gebonden was aan de openingstijden van de markt, werkte hij geen dagen van 20 uur, legt hij uit. “Het was zeker meer dan een klassieke 9-5 baan.” Maar hij kan deze “horrorverhalen” niet bevestigen, althans voor zijn gebied.

En hoe zit het met de astronomische bedragen die men zou verdienen? Wat zijn salaris betreft, wilde de voormalige investeringsbankier niet specifiek zijn, alleen dat de cijfers die op internet te vinden zijn, de spreiding vrij goed zouden weergeven. Volgens ons onderzoek zouden investeringsbankiers bij Goldman Sachs moeten beginnen met salarissen variërend van zo’n 80.000 tot 120.000 euro.

Maar Graf zegt ook: “Ik denk dat als je het werkelijke uurloon berekent, een vrouwelijke ingenieur bij BMW beduidend meer verdient. En dan heb je daar een 36-urige werkweek.”

Om te beginnen bij Goldman Sachs is een stage “heel, heel gewoon”

Maar wat als de werktijden je niet afschrikken en je bij Goldman Sachs wilt werken – hoe begin je? Om te beginnen bij Goldman Sachs is een stage ‘heel, heel gebruikelijk’, zegt Graf. “Toen iemand destijds in Duitsland begon, werd dat bijna uitsluitend via stages geworven.” Na zijn studie financiële wiskunde en zijn promotie begon hij ook als stagiair bij Goldman Sachs en werd vervolgens aangenomen.

Tijdens zijn werk voerde hij vervolgens zelf sollicitatiegesprekken. “Welke vragen worden gesteld, hangt natuurlijk sterk af van de betreffende interviewer”, zegt Graf. Maar: als je solliciteert naar een functie dicht bij de markt, moet je natuurlijk wel een beeld van de markt hebben, stelt de 36-jarige. Klassieke vragen waren onder meer: ​​”Waarom staat de markt op dit moment? Waarom heeft de dollar zich de afgelopen weken zo ontwikkeld? Wat is uw prognose voor de komende zes maanden?” Het gaat er niet om dat de sollicitant het juiste antwoord geeft, zegt Graf. “Maar het zou belangrijk zijn om er op zijn minst over na te denken en het te kunnen rechtvaardigen.”

Aandelen aanbevelen bij sollicitatiegesprek

Een andere taak zou een rollenspel kunnen zijn dat ongeveer zo gaat: Graf stelt zichzelf voor als fondsbeheerder en de aanvrager werkt bij Goldman. Grad zou zeggen: “Ik bel je morgenochtend en vraag welk aandeel je me zou kunnen aanbevelen en waarom.” Zijn tip: neem geen aandelen die “absoluut standaard” zijn, zoals Apple of Amazon.

Maar ook persoonlijke aspecten zijn belangrijk in het gesprek. “Ik kreeg toen de vraag: wat zijn je hobby’s? En toen was ik helemaal blanco.” Bij dit soort vragen gaat het niet om het juiste antwoord, maar om het ontwikkelen tot een “aangenaam gesprek”.

“Ik zou mezelf niet hebben aangenomen”

Als het gaat om hoe het cv eruit moet zien, zijn er nog nogal wat verkeerde aannames onder studenten, zegt Graf. “Ik zou zelf ook niet aangenomen hebben, want ik studeerde snel, had hele goede cijfers, maar weinig stages en weinig praktijkervaring.” Wat de banken zoeken is eigenlijk een mix. “Natuurlijk, cijfers spelen een rol, ze zouden nu niet zo slecht moeten zijn, maar er is geen grens als je bijna zeker uit bent”, zegt Graf. Wat natuurlijk welkom is, is als je eerder in dezelfde omgeving bij Commerzbank of bij een andere bank hebt gewerkt.

Maar hij geeft ook alle duidelijkheid: “We hebben ook mensen aangenomen die nog nooit in hun leven stage hadden gelopen.” Ooit werd een online pokerspeler aangenomen omdat hij begreep hoe hij risico’s moest inschatten, zo luidde de redenering.

Na ruim drie jaar beëindigde Graf zijn loopbaan bij Goldman Sachs.”Uiteindelijk heb ik besloten de bank te verlaten omdat ik meer zelfstandig wilde werken dan onder externe controle.” Uiteindelijk is de bank een ‘dienstverlener’ voor klanten. Als een klant belt, is het belangrijkste om aan zijn verzoek te voldoen. Een groot deel van de dag wordt hierdoor bepaald. Maar Graf wilde zelf kunnen bepalen wanneer hij wat deed en “een beetje in alle rust”, legt hij uit. Nu zegt hij van zichzelf dat hij gelukkig is: als hoogleraar internationaal financieel management werkt hij net zoveel als bij Goldman Sachs, maar tegenwoordig voelt zijn werk minder als werk voor hem.

Holger Graf werkte bij investeringsbank Goldman Sachs Hier staat hij op een balkon in Frankfurt met op de achtergrond de torens van de financiële instellingen

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.